Замък Росенборг Копенхаген

Любов по време на датска атмосфера

За Габриел Гарсия Маркес мога да кажа едно: той знае как да говори за любов. За мен винаги е бил бурен, вълнуващ, малко объркан, но доста вдъхновяващ именно с объркването си/ни човек.

Rosenborg Castle Copenhagen Denmark

Така и не се научих да говоря за любов, поне не и по начина, по който се пише успешен сценарий. Затова събирам реколтата и обличам роклята от коприна, отивам в Дания, където да говориш за любовта не е необходимост, а чувство с възможност за изпитване из всяко кътче на Копенхаген: на посрещащата алея в увеселителния парк Тиволи, по стъпките на Андерсен към Малката русалка, из скривалища от дъждовни капки около петолъчното укрепление Кастелет и най-вече между пастите с пресни ягоди и шоколадово кремообразие.

Lagkagehuset Joe & The Juice Copenhagen

Разходките продължават цяла вечност и често спират в безгранични вътрешни градове, които не се опитват да се скрият. В тях да свиваш цигари джойнт е свободно право като това на безжичния интернет. Пешеходните зони се вливат в улици с мраморни църкви, от които забравяш за болката в коляното и продължаваш да вървиш под ръка с приятната умора. Датските дизайнерски бутици са подредени семпло, съвсем в унисон с тихия шепот на Копенхаген – без излишно забързване на темпо или трафик. Sand Copenhagen, Moss, Won Hundred, още.

Torvehallerne food market in Copenhagen Denmark

Хуквам от магазина за бижута към онзи за високи шарени чорапи, после съм срещу Операта, а накрая се качвам на въртележка без конче в най-старата въртяща се врата в Копенхаген. На пазара Torvehallerne, чието име не ми е възможно да транскрибирам, е паузата за малина върху кейк, бутилки вино, био сокове и сандвичи с морски деликатеси. Последното не обичам.

Torvehallerne Market Copenhagen Denmark fresh food local Danish cuisine

Близостта на замъка Росенборг не е посредствена и с повишено внимание човек може да освети себе си или алеите към страничния вход. Ханс Кристиан Андерсен няма музей, но е кацнал на една статуя и медитира над своите приказки.
Медитирам и аз: Оммм, любов, всичко е любов.

Замък Росенборг Копенхаген

На любов се отдавам всеки ден по време на часа за вино.

Часът за вино е между 5 и 6 следобед във фоайето на хотела – красив комплимент в стъклени чаши. Светлината е приглушена, разговорите са навсякъде, а звучат така безмълвно, защото всеки диктуващ е погълнат от любовта и забравя да се огледа, за да набележи разгръщащите се диалози.

Lagkagehuset pastry bakery Denmark

Когато една жена реши да спи с мъж, няма стена, която не би прескочила, няма крепост, която не би разрушила, няма морална пречка, която не би игнорирала от самите ѝ основи. Няма Господ, от когото да се притеснява. Бих живяла влюбена в любовта.

Още за копринените рокли и малките русалки на Ханс можете да прочетете тук.

2 thoughts on “Любов по време на датска атмосфера

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s