Beautiful Bulgaria

Петте държави на октомври

Един месец е доста дълъг отрязък от време. Понякога обаче се завърта шеметно и в крайна сметка се усещаш, че е свършил, едва когато изписваш последната дата на рецепцията на поредния хотел. Да, особено бързо минава, ако го прекарваш по рецепции на хотели. Нека ви разкажа за петте държави на моя октомври.

Beautiful Bulgaria

Всичко стартира с един рожден ден, а след него, на 6 октомври, без типичното за нас закъснение се стоварихме на летището, където хапнахме лека сутрешна закуска и започнахме да се оглеждахме за отвеждането на полета към Базел. А полетът до Базел каца на територията на Франция…

Saint-Louis France

Франция

Познавам добре pain chaud изкушенията на Париж, но не се бях озовавала в малките градчета на Североизточна Франция. Едно такова градче е Saint-Louis, а Le Chabroc Café е пренесло духа му отпреди второкласните магазини за бърза мода и оптичните галерии да се настанят по улиците. Макар капучиното да не е най-доброто, което сме срещали в тази елегантна и възбуждаща страна, атмосферата заслужава потапяне от висок трамплин.

Dreiländereck Basel

Швейцария

Базел има две лица: стар град и всичко, което не е стар град. Ще си поговорим малко за едно от точките извън стария град: Dreiländereck. До този паметник стигаш с трамвай, ако нощуваш в центъра, и се надяваш да хванеш залеза. Спецификата на този залез е, че се отразява на хоризонта над три държави – Швейцария, Франция и Германия. Трите величия се срещат и в един момент зад гърба ти е Франция, стъпваш в Швейцария, а само един мост те разделя от съседна Германия. Тук мобилният оператор е с националност по твое желание.

Dreiländereck Basel Switzerland

България

Опознай родината, за да я обикнеш. Аз я опознавам, докато преминавам между пъстрите багри, с които есента е нашарила трасето към Румъния. Нищо не е така мултиколорно, както цветовете на дърветата през октомври. За финал са Беленския мост на Колю Фичето над Янтра и Дунав мост, с пълното право да бъде напет и самодоволен, за да те накара да пуснеш една тънка усмивка и да благодариш, че си роден именно тук.

Dunav most Bulgaria Romania

Румъния

В Букурещ съм била само веднъж – на тиймбилдинг преди позицията marketing chic на Fashion Days. От онова посещение помня много бяло вино с лайм и блестящата ми рокля в цвят нощно небе. От тозмесечното посещение ще помня малката куличка, в която се състоя партито, и прилепите, които чакаха да изскочат от нея.

Dreiländereck Switzerland border France Germany

Италия

Сега съм в Рим, на рецепцията на хотела. Изписвам последната дата на месеца и си мисля колко е хубаво, че освен 31 дни, този октомври имаше и пет държави. Пътувам, следователно съществувам.

Beautiful Bulgaria autumn 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s