free things in Basel Switzerland

Пекарни за сърца и танцуващи фонтани в Базел: Gilgen & Tinguely Brunnen

Базел е доста ослепително швейцарско градче, стига да знаеш в коя негова част да разпределиш времето си. След час и половина предварителен рисърч, научавам кои са музеите за задължително посещаване, топ локациите за снимки в Instagram, за пазар на плодове, за пиене на топъл шоколад и за панорамни гледки, пекарните за местни сладкиши, ателиетата за дизайнерски картички и магазините за пушене на трева с медицинска, или поне почти такава, цел. За последното няма да ти давам напътствия отчасти заради реномето ми и от други части заради факта, че текстът може да стигне до шефката на баба ми.

free things to do in Basel old town

Вече бяхме на музей, разглеждахме съкровищата на битпазарите, пихме cold brew и преброихме мостовете над реката. Време е да дойдеш с мен на последната разходка в Базел, за да ти подаря сърцето ми. Хрупкаво, малко ронливо, много топло и пълно с конфитюр от ягоди.

 Konditorei-Confiserie Gilgen Basel address

Marktplatz

Marktplatz е площад в сърцето на града, който се откроява с две неща. Първо, с Rathaus – кметството на Базел с внушителна червена фасада. Второ, с Stadtmarkt – градски пазар, който се вихри на площада от вторник до събота и предлага местни продукти – гъби, плодове, зеленчуци, цветя, мед, хляб. Има още фенси бургери и страхотен топъл шоколад.
Адрес: Marktpl., 4001 Basel, Switzerland

Marktplatz - Stadtmarkt in Basel, Switzerland

Konditorei-Confiserie Gilgen

Gilgen е една от най-добрите пекарни в града. Стои си китно кацнала на Spalenberg 6 от 1962 г. и до ден днешен предлага сладкиши, хлябове, курабии и шоколадови вкусотии. Задължителна спирка за сутрешна закуска или следобедна похапка.
Адрес: Spalenberg 6, 4051 Basel

Konditorei-Confiserie Gilgen - address Spalenberg 6, 4051 Basel

Tinguely Brunnen
Tinguely Brunnen, фонтанът Тенгли, фонтанът на театър или фонтанът на карнавала – всичко това са имена на едно и също нещо: фонтанът на Theaterplatz, създаден от Жан Тенгли. Десетте механизирани скулптури във водата са направени от останки от сценичното оборудване на градския театър, който някога се е намирал на същото място. Благодарение на кинетично изкуство и водни струйки, скулптурите непрестанно се движат и “разговарят” помежду си – точно както навремето са правели мимове, актьори и танцьори по време на представленията.
Адрес: Klostergasse 7, 4051 Basel, Switzerland

Tinguely Brunnen fountain Basel

С това обзорът ми за Базел приключи, но ето какво още можеш да видиш:
>> Музеи и пазари за вехтории: Kunstmuseum & Petersplatz
>> Хипстърски кафенета, мостове и порти: Frühling, Mittlere Brücke & Spalentor
>> Полет от София до Базел

Free things to do in Basel Switzerland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s