A casual one day city walk in Pisa Tuscany

Завръщане към Пиза

Историята показва, че преди една година по съвсем същото време съм била в Пиза и съм носила розово. И понеже днес нося черно, а навън няма наклонени кули, само скосен дъжд, реших да бъда нагла и да си открадна малко време за пренасяне на мисълта в Тоскана.

Street view and pink Building in Pisa Italy

Самата Пиза също е някак розова – от сградите и покривките в пицариите, та чак до романтиката покрай бреговете на река Арно.

Pink building in Pisa in the historic centre of Pisa

Пиза ще запомня с един отворен прозорец в хотела, в който всичко се рециклираше. Отвъд прозореца никой не бързаше, защото и да бързаш, нямаш какво чак да свършиш.

Best small hotels in the centre of Pisa

Стига да имаш 3-4 дни, можеш да обиколиш всичко, включително и да сформираш малка разходка към разположеното на половин час с влак градче Лука (Lucca). В Лука има запазени градски стени от време оно, които до ден днешен обграждат историческия център на града. Само три са останалите градове в Италия, които все още имат такива стени (Бергамо е един от тях).

Historic center of Pisa on river Arno - best cities in Tuscany

В Пиза също има останки от крепостните стени, но са сравнително малко. Затова няма да ви катеря по тях, а ще ви насоча към брега на реката, който води до църквичката Santa Maria della Spina (“spina” – трън; препраща към венеца с тръни, ясно ви е). Тя е кацнала току до реката, не предлага нищо особено откъм интериор, дори е малко постна, но пък отвън е богата на детайли в готически стил.

Santa Maria della Spina Gothic church Arno river

By Stephan M. HöhneOwn work: Sony DSC-S70, CC BY-SA 3.0, Link

По пътя към забележителностите се намира Caffè Dei Cavalieri – спешълти кафене със страхотни сортове кафе, които да си наберете за вкъщи. Филтър кафето им също е чудесно и се изпива точно за времето, в което ще стигнете до следващата точка в списъка, а именно…

Casual city walk in Pisa Tuscany

Прословута Наклонена кула в Пиза. Тя в никой случай не е лоша, просто не е и крайно вълнуваща. Намира се на Piazza dei Miracoli  – площадът на чудесата. Там са още Duomo di Pisa (дуомото, катедралата), Battistero (сградата за кръщение) и Campo Santo (гробището).

По всяко време на денонощието цялата площ на Piazza dei Miracoli е фул макс с туристи, които опитват да подпират кулата за кадър в социалните мрежи. Ако застанете в една точка и се загледате, ще видите некоординирани ръце с пречупени китки на всевъзможни посоки. Малко е странно.

Piazza di Miracoli in Pisa - leaning tower, cathedral of Pisa

Връщам се към по-приятните моменти: пицата в Пиза. Тя се консумира задължително с много вино. А след като сте я изконсумирали, ви съветвам да си вземете и една за из път, защото по пътя се огладнява. Или пък аз обичам тесто, едно от двете. В Тоскана всичко е позволено.

Best pizza places in the centre of Pisa Italy

С пожелания за бледорозов ден и gentle reminder да ядете каноли,

Лилия Дакова – пътешественичка

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s