Rory Miller MasterChef Bulgaria season 4

Бира, Библия и български с Рори Милър

Отивам на гости на Рори Милър. Пием по бира на високия етаж, докато навън ухае на пресен дъжд. Зомбита няма.

Rory Miller MasterChef Bulgaria 2019

Рори не е сам. Обграден е с много подправки и с Райлън, който снове напред-назад, вдига умерено количество неразбираем шум и през смях словоохотливо ми разправя за Батман. За подкуп съм му набрала един пакет gummy worms. На следващото гостуване ще знам, че не трябва един, а два пакета – един за Райлън, един за Рори. За да няма после “ти ми изяде желираните бонбони”.

Райлън Милър

Тъй като за Батман си знаете, запазвам приказките на Райлън за мен и ще ви споделя какво ми разказа Рори за живота. И не само.

В момента Рори Милър се подвизава в ресторант Кармаре (ще го откриете на ул. “Княз Борис” 105) – ново местенце с прогресивна българска кухня, в което заедно с шеф Георги Буковски подчиняват елементите на ферментирала храна и ферментирали напитки. Рори не спира да планира и правенето на бира.

Какво имаше преди бирата?

Имаше го пътуването. Доста пътешествах, преподавах. После бирата дойде и стана по-сериозно. С бирата идват фестивали, изведнъж времето тръгва.

Най-добрите български крафт бири България - Рори Милър и Ах!

Времето тръгна и те заведе на много места. Включително и в MasterChef. С какво те впечатляват шефовете от журито?

Шеф Силвена Роу е абсолютен прецедент. Силна, талантлива, така добре се изразява.
Шеф Петър Михалчев е най-близо до мен по начина, по който се отнася към храната – има много любов към нея.
Андре Токев е готвач, Шеф, знае всичко. Той е като Гандалф в кухнята!

Коя е най-трудната дума на български, Рори?

Имаше някакви проблеми… всяка дума, която има “ш” и “с”, винаги ги бъркам.

Спомена фестивалите. Кой е любимият?

Rhythm and Beer Fest, който аз съм организирал 4 години. Това е първият за крафт бира в България, сравнително ъндърграунд. Иначе харесвам от пънк до джаз. A to Jazz, Meadows in the Mountains, Horizon, Vola Open Air, Spirit of Burgas.

Лятото?

Лятото още не е много ясно. Ще връщам към Щатите за кратко и тука ще джиткаме със семейството. Може би малко в Поморие ще бачкам в тамошния ресторант Кармаре и ще снимаме някакви неща. Бих искал да почивам, може би в Гърция.

Rory Miller from MasterChef Bulgaria 2019

А в града къде си почиваш?
В града – вкъщи. Тия барове вече не са ми много атрактивни.

Вкъщи готвиш ли?

Да, постоянно. През седмицата избирам неща, които са по-лесни. Но през уикенда, когато имам повече време, готвя по-специални неща.

Един мъж някога ми каза, че мъжете имат мания преди 40 години да са постигнали всичко. После любов. Ти в момента как си между годините и любовта?

Аз вече съм в някаква точка в живота ми, където разбрах, че имам само един живот и няма никакво значение, ако само преуспееш. Най-важното в да пробваш всичко, което можеш. И трябва да опитваш всичко, за да живееш. Не трябва да слушаш хора, които са негативни, а просто да си доволен, че имаш възможност да пробваш нещо. Хората се опитват да ти крадат време, енергия. Затова трябва да живееш най-доброто, по най-добрия начин и да си добър човек, да не прецакаш другите. Ако имам Библия, ще има само 3-4 думи в нея: да си добър, да не бъдеш задник. И всички около теб ще се учат и ще са щастливи, ще почнат да живеят така и да са добри. При мен вече всичко е от любов.

Крафт бири България - Рори Милър и Ах!

Колко пъти си бил влюбен?

Имал съм 4 много важни връзки в живота ми. От две от тях имам деца – Виталия (на 15 г.) и Райлън (на 5 г.).

В момента в какво си влюбен?

В живота 🙂 Пътят към щастие винаги е през устата ми. Храната, пиенето, свободното време. Те са част от пътя към щастието, към любовта. Понякога ядеш гадна храна, пиеш гадна бира – ти ще пристигнеш някъде ужасно. Но ако внимаваш какво ядеш, какво пиеш, какво казваш – ще стигнеш на по-добро място. В живота на всеки има все повече гадни хора. Затова и много души обичат да гледат зомби филми – хората са като зомбита и ако те хванат, ти ще станеш зомби и ти. Трябва да минаваме през тях като през море с много акули, за да стигнем до плажа, на safety.

Rory Miller MasterChef Bulgaria 2019

В кой писател/литературен герой се припознаваш?

Аз бих искал да виждам себе си в Хенри Милър и Лорънс Даръл /те бяха приятели всъщност/, защото имам много подобен манталитет към нещата.

Какво да си сготвим довечера? И коя бира да изпием с него?

Може би някакъв хумус. Хумусът е готини, защото се готви лесно и може да стане много вкусно. Разядки. Дипове.
За пиене… лека бира, когато си вкъщи. Или ракия. Ракия сто процента!
Аз много, много обичам да се прибирам вкъщи с 2-3 бири, сам, и да гледам някакъв сериал/филм и просто да стои, пия може би тъпа бира и хапвам тъпа “пуканка” – това ми е медитацията в края на деня.

Rory Miller from MasterChef Bulgaria 2019

И докато си говорим за още медитации, Райлън нахълтва с желание за сок и уговорка да яде спагети за вечеря. Първоначално не ме пуска да си ходя и джиткаме играта му с автоботи. После ми позволява да си събера нещата. Все пак бързам – трябва да се прибирам и да готвя хумус.

Rory Miller MasterChef


Снимки: Kinky Potion Portion, личен архив

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s