Спарк електрически коли Черно море

Как да бъдем еко до морето

На много места четох, че последният уикенд на юли бил специален. Стори ми се като едно съвсем адекватно извинение за бягство. И понеже доста хора бягаха към морето в този момент, а през годините доста съм се надишала на чистия въздух на Царигрáдското, реших да тествам един малко по-различен трип, малко по-премислен. Той стартира в петък късно след работа и ме прибра в ранните часове на понеделнишкия ден, за да се завърна заредена и солена в офиса.

Electric car Spark charging stations in Bulgaria - seaside

Няколко съвета как да бъдем еко до морето

Все още не съм изчистила изцяло вредните навици и със сигурност не успях да пропусна цялата пластмаса, която [не] ми се искаше. Успях обаче да направя малки крачки към процеса. Надявам се четивото да ви се стори полезно, а защо не и да си откраднете някоя идея.

Arcutino beach in Bulgaria

Електрически автомобили за споделено пътуване (Spark)

Мхм, Spark. Виждали сте електромобилите за car sharing навсякъде из столицата, моите приятелки дори си пренасяха кашони с дрехи с тях, за да заживеят с гаджето. Но дали сте се замисляли, че можете да стигнете със Spark и до морето? Единственото, което трябва да направите, е дълбок рисърч за зарядните станции. Нужни са ви поне две дълги или три среднодълги спирки за зареждане (абсолютно безплатно!), за да се озовете във Варвара. Бързозарядни станции има в Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сливен. Обръщам внимание, че някои от тях затварят в 22 часа. Като цяло е необходим солиден предварителен планинг, но определено си струва.

Electric car Spark charging stations Bulgaria - Shell Sliven

Бързозарядна станция за електромобили на “Банско шосе” 2 преди Сливен

Дали електромобилите имат недостатък? Производството на литиево-йонни батерии не е екосъобразен процес. Рециклирането им също е под въпрос на много места към момента, но нека не забравяме, че технологията тепърва навлиза за по-масова употреба, поне у нас. Все пак не мога да ви опиша колко е гот да погледнеш таблото и да видиш, че за два дни си спестил над 50 килограма въглероден диоксид на планетата.

Fashion days България кампания Christmas in July

Много са сладурски любовните ми Steve Madden-ки, знам

НЕ на сламките

Сламките не са толкова необходими, колкото си мислите. Вече има редица алтернативи, с които да замените пластмасовите сламки. Металните са малко странни на допир, а хартиените се размекват при по-топлите напитки, затова любимите ми си остават сламките от паста. Какво са сламки от паста? Точно това, което чувате: сламки-от-паста. Това са така наречените от италианците bucatini – нещо като дебели спагети, отново с дупка в средата, които не се чупят лесно. Сдобивате се с пакет от тази паста от магазина, избирате едно bucatino, слагате го в чашата и се кефите 😉

Сламка от паста къде да купя в София

Еко бутилки за напитки

 Никой не може да ви спре да си пиете ментата на плажа, никой и не желае. Просто поднесете на бармана чаша за многократна употреба. Има сладурски предложения сред екологичните чаши KeepCup, а за студените напитки препоръчвам Chilly’s Bottles.Как да бъдем еко до морето - чаши за многократна употребаN.B. Ако все пак държите да пиете фрапе от някоя бензиностанция (в ЕКО е ужасно, в Lukoil горе-долу става), не разполагате със собствена чаша (или 1. са ви я отказали, защото не е хигиенично за накрайника на машината, или 2. в нея още стои онази лимонада от пъпеш, която направихте за освежаване по време на пътя), нямате и bucatino, то поне можете да се откажете от пластмасовото капаче на чашата.

Бамбукови клечки за уши

За четките за зъби вече сте чували (признавам си, през първите две седмици изпитвах дискомфорт от допира на материала с устата ми, но се свиква), но клечките за уши от бамбук засега са по-малко разпространени. Моите са от една аптека на Иван Асен II, има варианти в Балев Био Маркет, в Зоя, можете да поразпитате за бамбукови клечки за уши и в аптеките около вас.

Бамбукови клечки за уши София

Бамбукови клечки за уши Nordics

Водата “литър и половина”

Всички имаме нужда от повече вода, защото през лятото хидратацията е важна (така ми каза някой наскоро и ми обеща питие, да си знае, че не съм забравила). В този ред на мисли, повечето бутилки за многократна употреба обикновено имат вместимост около 500 мл, което е твърде малко за цял ден на плажа. Позволете си да си закупите 1 – повтарям и словом: една– пластмасова бутилка от литър и половина, след това заредете багажника с една 10-литрова. От нея ще пресипвате в другата и ще можете да си кибичите на плажа, потънали в безвремие и в някой от романите на Агата Кристи.

Electric car Spark charging stations in Bulgarian seaside

Сутринта в 8 вече не ухаеше на Царигрáдското. Ухаеше на разтичащи се праскови, на шарени чаршафи, на сусамени гевреци и на смесицата от млека и масла за слънцезащита. Този аромат бях забравила да го дишам от многото фенси-пенси ваканции. Дишам го сега и мъничко ми се ще да съм на 12, а мама да ме ръчка да ям плодове за закуска.

Bulgarian seaside trip with Spark electric cars

Малки стъпки към по-добър живот, нали така си казахме. За следващото море – повече.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s