Loutrá Elevtherón Greece Holiday Home Sea Front

Морска ретроспекция

Морето в залязващото лято и ранната есен не носи общоприетите асоциации за ледено кафе, стичащи се капчици пот, пясък по банския костюм и вода, чиято температура е по-висока с приключването на деня. Морето в края на лятото е малко по-различно.

Holiday Home Sea Front in Loutrá Elevtherón Greece

Напоследък доста се говори за онова отминало време, в което къмпингът на първа линия е бил на 500 метра от морския бряг. Впоследствие става ясно, че в тези 500 метра може да бъде вместен един малък хотел с гледка към морето. В още по-голямо последствие се оказва, че пред малкия хотел може да изникне и един голям, в който sea view стаята за една нощ струва колкото цяла седмица в къмпинга. Къмпингът умира, умират и традициите да носиш домати от най-близкото населено място, да се запознаваш със съседите вечер и да се пазиш от комари с домашен репелент, а не с химия в бутилка.

Holiday Home Sea Front Greece

Тази година открих дупки в графика за две ретро морета. Първото прекарах на Иракли, в дивата атмосфера, където няма откъде да си купиш коктейл със сламка и няма високи токчета в пясъка. В един момент няма дори къде да опънеш палатка, защото обитаемата част от гората свършва. В този момент избрах брега на морето; мен ме избра небосводът със звездите, за да ми покажат задружно колко съм малка и колко необятен е светът, който имам да откривам тепърва.

Иракли есен 2019

Когато съединих спалния чувал с този на любимия, успях напълно да се абстрахирам от това колко ми липсва удобството на матрака и усмихната да мия ръцете с морска вода, след като открия върху тях следи от праскови. Прасковите са символ на добре обагрено лято.

Holiday Home Sea Front Greece

Другото носталгично място беше Гърция. Знам какво ще си помислите – все едно пък едно време баба ми и дядо ми са ходили на почивка в Гърция. Тук става дума за познати усещания, не за познато място. Когато водата е по-хладна и не е подходящо за плуване, човек може да използва изгрева, за да постои в закотвена на брега лодка и на спокойствие да се пренесе на друга лодка преди неизвестен брой години. Моята лодка беше по бреговете на Ахтопол, майка ми беше с къса коса.
Тогава още нямах горнище на банския, а много исках. Сега често се налага да нося горнище на банския, а никак не ми се ще.

Loutrá Elevtherón Greece Holiday Home Sea Front

Съветвам ви веднага да си пуснете “La Mer” на Шарл Трене и да се пренесете на някое ретро море в някоя отминала епоха. Ще се почувствате по-добре… дори ако сте в офиса. Само затворете очи за секунда, останалото само ще изплува.

Loutrá Elevtherón Greece Holiday Home Sea Front best houses

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s