плаж в Марина ди Рагуза - Сицилия

Крайбрежни нюанси в Сицилия: Марина ди Рагуза

Някои от градовете в Южна Сицилия имат и крайбрежно градче със същото име – това е тяхната marina, пристанище. Модика има Marina di Modica, Акате има Marina di Acate, Палма ди Монтекиаро има Marina di Palma.

Villa with pool view in Marina di Ragusa Sicily

Нашата вила с басейн, с който вече ви запознах, е в Marina di Ragusa. Това е град с малко над 3 000 души с адресна регистрация и още над 60 000, които нямат такава, но пристигат за летния сезон. В този град няма кой знае колко неща за правене, това е и част от чара му. Има обаче много кафенета, ресторанти и барове.

Villa with pool view in South Sicily Marina di RagusaBest villas Marina di Ragusa

Те работят до късно и отварят точно навреме за бавни сутрини с аромат на ягодова гранита. Какво е гранита? Това е студената напитка с натрошен лед, която ние познаваме като “скрежина”. Съставките са вода, захар и плодове/плодов сок/кафе/какао/ядки. Опция е и да поискате сметана оn top.

Granita with strawberries Sicily

Оказва се, че гранитата оригинално произхожда именно от Сицилия, ето защо е изключително популярна в кафенетата и баровете там. Сервира се в прозрачни стъклени чаши или купи, като оригинално се е поднасяла заедно с прясно изпечен хляб, но сега тази традиция еволюира и хлябът е заменен с типичния сицилиански бриош.

Marina di Ragusa in South Sicily

Гранита + бриош е обичайна закуска за повечето сицилианци, особено в крайбрежните райони, какъвто е и Марина ди Рагуза. Докато топя парченца тесто в купичката с granita и се правя на Амели Пулен, установявам, че каноли + капучино определено е повече мой тип закуска.

Best towns in South Sicily - Marina di Ragusa

При всички положения обаче ягодовата гранита стои чудесно до роклята ми. Закуска със стил, така я наричам, след което продължавам към плажната ивица. Там е прекалено студено за къпане, но и прекалено красиво, за да не прекарам няколко часа в компанията на вълните.

плаж в Марина ди Рагуза - Сицилия

Още от италианските пътешествия можете да четете тук:

Винаги някъде е лято, затова пътуваме

Какао и каноли в Сицилия: Модика

Banksy: The Show Must Go On

Лимони и керамика в Сицилия: Таормина

Барок в Сицилия: Noto

Poolside villa in Marina di Ragusa Sicilia


Рокля: Sun Diva Swimwear

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s