Александър Гергинов изложба

Нощно Токио и изложбата +7 HOURS

Имате ли планове за 11 февруари? Веднага ще ви създам такива: това е покана за изложба.

От 19 ч. в галерия “DOZA” (ул. “Цар Самуил” 52) ще се състои продължението на “японския” моден проект на любимата дизайнерска платформа “ИВАН АСЕН 22“.

Александър Гергинов

концептуален моден дизайн: Александър Гергинов

Концептуалният моден проект „+7 HOURS“ се пренася в София, след като беше представен в Пловдив като едно от ключовите събития в официалната програма на Европейската столица на културата 2019. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни. Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта.

Нели Митева

концептуален моден дизайн: Нели Митева

Снимани по време на вълнуващото проучвателно пътуване в Токио през януари 2019, кадрите на Бенджамин Хънг ни отвеждат от тайнството на шинтоистки храм през урбанистичния изглед към нощно Токио, блестящо зад огромните прозорци на стая за караоке, до тесните улички, изпълнени с красиви фенери, цветя и куп заведения в енигматичния токийски квартал Шинджуку. Навсякъде виждаме двойнствения образ на Ирмена Чичикова, облечена в традиционна българска носия и в автентично японско кимоно. Модните фотографии на Златимир Араклиев, отново с главно действащо лице Ирмена, представят авторските концептуални модели, създадени за проекта от българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова, Яна Дворецка и японски студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo: Yucheng Zhouр Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe.

Цветалина Атанасова

концептуален моден дизайн: Цветалина Атанасова

Актрисата Ирмена Чичикова е вдъхновител на проекта:
„Нищо не е вечно. Нищо не приключва. Нищо не е перфектно”.
Японската философия wabi-sabi, дългите години четене на японска литература и поезия и впечатления на подсъзнателно ниво довеждат Ирмена до неизменното желание да се впусне в този проект. Чувствайки дълбоката връзка с философията на преходността, на непостоянството, на цикличността, Ирмена вярва във възможността за преплитане на двете култури – през тъканите, през материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, която може да изведе идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни.

Снимки: Златимир Араклиев и Бенджамин Хънг
с участието на: Ирмена Чичикова
грим и коса: Слав

Събитието ще продължи от 11 до 28 февруари – очаквам ви още на откриването!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s