Мери Куант Лондон

Мери Куант и бързата мода на 60-те

Когато бях малка, след вечеря баба ми отваряше албума със снимки. Отвътре ме гледаха София Лорен, Ален Делон и други звезди от света, до който мечтаех да се докосна, а аз наизустявах имената им, тъй като още не можех да чета. В този албум трябваше да фигурира и Мери Куант.

будлея Англия

Докато София Лорен печели Оскари в Италия, а Ален Делон – Сезари във Франция, във Великобритания се скроява и откроява нещо малко по-различно: късата пола, чието създаване завинаги ще се свързва с името на Мери Куант. Имайки предвид, че Лорен, Делон и Куант са почти набори, можем да заключим, че 30-те години появяват артисти, за които всички малки момичета трябва да слушат след вечеря.

Мери Куант дизайнер

Мери Куант предопределя закачливата младежка визия на 60-те. Тя е най-известният британски дизайнер в тези години и е модел за подражание на всички работещи жени. Мери предизвиква абсолютна експлозия – светогледът ѝ помага да бъде изградена една нова идентичност за следвоенна Великобритания, променя модната система, присмива се на доминиращия по онова време френски шик и установява нови правила, с които превръща Лондон в новия център на модната карта.

Куант е истински инфлуенсър в епоха, в която това понятие все още означава нещо.

Къса пола Мери Куант Андре Куреж

В своята биография Quant by Quant Мери Куант звучи така:
“Лондон беше в следвоенно положение и единственото нещо, което процъфтяваше, беше будлеята*. Мъглата проникваше навсякъде. Всичко беше влакови гари, чай Typhoo, високи чорапи и тиранти.”

Е, всичко това ще се промени с популяризирането на късите поли, чорапогащниците и спиралата, с която можем да плачем. За всички тях е виновна Мери.

Александър Плънкет-Грийн музикант

От малка Мери Куант иска да изучава моден дизайн, но родителите ѝ настояват да последва учителската им кариера. Като компромис, учи за преподавател по изкуство. Първата ѝ работа след университета е в магазин за шапки в Мейфеър, но успоредно с това утвърждава присъствието си в джаз клубовете, пъбовете и кафенетата около Кингс Роуд ** в Челси. В един от клубовете среща съпруга си Александър Плънкет-Грийн. Мери, Александър и приятелят им Арчи МакНеър стават бизнес партньори и инвестират в първия магазин на Куант. Името му е Bazaar, а наличностите в него свършват светкавично. Мери купува нови и нови платове от Harrods всяка сутрин, за да създава следващите кройки. Артикулите от колекциите ѝ започват да се шият в огромни количества.

Това е бързата мода на 60-те.

Mary Quant for The Ginger Group

Модните редактори харесват Bazaar заради отличителните кройки, закачливите витрини и ревютата, в които има джаз на живо, а моделите не просто дефилират – те буквално танцуват. Магазинът се превръща в любима дестинация за бизнес дами, търсещи модерни дрехи. За елита в Лондон да притежаваш рокля от бутика на Мери е отличителен знак, който се свързва и със статуса в обществото.

Рокля от колекцията на Мери Куант

Макар френският дизайнер Анре Куреж да придобива популярност с късите дължини през 1964 г., Мери Куант остава в историята като името, с които те ще се свързват, защото тя популяризира този стил и успява да извоюва позицията за него: свобода. Ето защо късите поли на Куант веднага стават любими и за младите, които отиват на танцова забава.

Мократа колекция на Мери Куант

Мери Куант представя своята “Мокра колекция” през 1963 г. в Париж. В нея е използван непознат за модата материал – поливинил хлорид; памук с лъскаво PVC покритие. Тази колекция извоюва на Мери първата ѝ корица за британския Vogue.

Куант смесва модата с развлечението. Не се притеснява да вкарва викториански воали, елементи от детското облекло, цвят, обагрени чрез tie-dye*** материи, необичайно каре и масивни копчета. Якетата с мъжка кройка и полите на Мери Куант заменят изцяло типичните дотогава костюми от туид. Дрехите на дизайнера се харесват както на аристократките с големи възможности, така и на колежанките, които сами изкарват прехраната си.

английски дизайнери - Мери Куант

“Подобно на добър танцьор, тя нагажда своите стъпки към променящия се ритъм на модата.”
– вестник The Sunday Times за Мери Куант, 1962

Благодарение на Мери Куант Челси спира да бъде само малка част от Лондон. Челси става международно понятие, синоним на начин на живот и на начин на обличане. Това е стилът, който Куант носи и шие.

Мери Куант лого

“Не исках да пораствам. Вероятно това е оказало влияние.” Именно този младежки дух на дизайнера символизира и логото във форма на маргаритка.

Макар някои да определят Мери за луда, списанията не спират да популяризират нетрадиционните дизайни, които се мъдрят в бутика Bazaar. Част от моделите са унисекс, прическите са момчешки, дори сензацията Туиги не спира да носи роклите с мини дължина и късите панталони с лейбъл Mary Quant’s Ginger Group. Популярни стават и меките спортни рокли от жарсе на Куант. Те са със свободно падаща женствена кройка и от еластична материя – жарсето по онова време се е използвало предимно за производството на бельо, както и за спортни облекла за ръгби или футбол. Мери осигурява ново приложение на материята, като освен рокли, започва да произвежда и домашни дрехи от нея. И не спира с тях. Следват линии със сексапилно бельо и с грим, като емблематичен момент от последната остава спиралата с хитовия слоган “CRY, BABY. But only if you wearing MARY QUANT new tearproof mascara.

CRY, BABY. But only if you wearing MARY QUANT new tearproof mascara.

Вече знаете кога можете да плачете, момичета.

изложба на Мери Куант в Лондон

 


* Будлея, наричана още летен люляк или пеперуден храст, или оранжево око, e храст, останал известен в британската история като “следвоенното растение”. Причината е, че единствено тази флора хваща корени и успява да вирее в Лондон след бомбардировките на Втората световна война.

** King’s Road е една от емблематичните улици за Swinging Sixties епохата в Лондон. Това е времето на младежка революция, в центъра на която са забавленията, поп културата, музиката, изкуството.

*** Tie-dye или тай-дай техниката, която е супер популярна и в момента, в буквален превод това гласи “завържи-обагри”. Точно така се оцветяват дрехи чрез нея.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s