Bajo del Risco playa Lanzarote Canary Islands

Рискът на пътешественика

Рискът на пътешественика обикновено се случва неподготвено. Поне на определен процент от цялостната картинка.

Рискът на пътешественика ме отвежда към Bajo del Risco – лансаротски плаж, до който се стига за около 55 минути. 40 от тях са спускане през тесничък сипей, тире, пътечка, криволичещ през планината от засъхнала лава. 12 са бързо и нетърпеливо ходене до пясъка, скрит зад многото дюни. Останалите 3 минути са две почивки за глътка вода + няколко препъвания. За да си научи човек урока, че в живота винаги трябва да бъде нащрек.

Lanzarote playa Bajo del Risco - Canary Islands

Дори в почивния съботен ден на цялата ивица от над километър има сумарно около дузина души. Някои са ентусиасти и носят чадъри, други се излагат директно върху горещите камъни, а трети се отдават на импровизирани биваци с чаршафите, които предварително са задигнали от хотела.

playa Bajo del Risco

Пясъкът е микс от жълто, бяло, черно, оранжево, червено и кафяво, а водата е чиста и девствена като свивките зад коляното ми.

Тук-там прелитат чайки, а само “там”, някъде из склоновете, се чува как диво животно бере душа и мучи, реве на пресекулки.

Вятърът рядко притихва, като че предпочита да разнася тена равномерно и да прави музика с шмугвания между чаршафа. Онези някогашни банани вече са каша, зелената трева в пустошта е почти легална, с малко неизвестни, а минералната вода е необходимост, която трябва да бъде изпита предимно преди изкачването на склона.

Bajo del Risco playa Lanzarote Canary Islands

Trendy е отново да четеш книга, стига модата да е на преден план. За някои е във ваканция преди представяне на нова колекция, затова четат избирателно, а притварят очи с приятна от слънцето умора винаги, при това в такт с вълните, особено ако решат да отворят клепачите.

Bajo del Risco beach Lanzarote

Мъдър човек е бил Сезар Манрике да си стои тук, от него точно се уча да рисувам почти голa в пясъка и да презирам 5-звездния хотел, в който се озовах – същият онзи, от който всъщност отмъкнах чаршафите.

Bajo del Risco playa Lanzarote Canary Islands best beaches

Животното бере душа все по-близо, а градчетата остават все по-далече. Почеркът се разкривява и загубва характерната мнителност, за да освободи място на още малко от пъстрия пясък да се преплете между изсветлелите кичури солена коса.

Влизам във водата и никога няма да бъда същата.

Със загорял от слънчеви лъчи гръб,

Лилия

 

2 thoughts on “Рискът на пътешественика

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s