Carousel Notre Dame Paris_FTD

Полуден в Париж: от пазара с цветята до Александър III

Следващият полуден в Париж започва от нулевия километър на Франция, който е позициониран пред катедралата Notre Dame и служи за строг ориентир при разполагането в пространството на всички останали градове. По него се разполагам в пространството и аз.

Colonnes de Daniel Buren - Palais Royal - best spots for Instagram pictures in Paris

Правя остър завой по Rue de la Cité и минавам през Marché aux Fleurs. Това е пазарът с цветята, сезонни и екзотични, малък оазис в сърцето на града. През топлите месеци отпред са извадени саксии с всевъзможни цветя, храсти и други растения – рози, лавандула, хризантеми, рододендрони. В момента е студено, но витрините са отрупани с цветовете на огромни орхидеи, които се усмихват кокетно и се надпреварват коя да плени сърцето ти така, че да я отнесеш у дома.

Marche aux Fleurs address - Allée Célestin Hennion, 75004 Paris, France

В моя багаж няма място за орхидея, но в ръката ми можете да видите поредния плик с кроасани. Настъпва минута за реклама и благодарности към гените на мама, които ми позволяват да прекалявам с тестото и въпреки това да тежа под 50 килограма. Докато минутата изтече, вече съм стигнала Rue de Rivoli.
За Риволи имам забавна история от тийнейджърските години. Отварям скобата…

Best bakeries in Paris - pain au chocolat, croissants to go

Гостувах на приятелката ми Алекс в Париж през януари 2010. Една сутрин двете хванахме метрото и се разделихме на Châtelet – тя продължи към университета си за две лекции, аз изскочих да шопингувам по Риволи. Разбрахме се да се чуем, когато приключи, за да ѝ кажа до коя част на Парижеца съм стигнала. Четири часа по-късно Алекс телефонира, а аз току бях седнала в Starbucks на същата улица и бях окупирала три стола – един за умореното ми от събличане и обличане тяло и два за покупките в резултат на това събличане и обличане. Пропуснах да ви кажа, че разстоянието от метрото на Шатле до Старбъкс е 550 метра в права линия. За 4 часа. Магазините обаче са много, а, както всяка уважаваща себе си дама знае, януари е месецът на разпродажбите в Париж… Добре си прекарахме, Алекс, благодаря, че ме приюти и ме води да пия шардоне от Georges V чак до Asnières-sur-Seine.

Georges V Cafe Pairs 120 Av. des Champs-Elysees, 75008 Paris, France

Georges V, 2010 г.

Затварям скобата и се връщам обратно към днешната дата и същата улица Rivoli. Този път шопингувам разумно, като едно пораснало момиче с почти потиснат афинитет към бързата мода. Купувам само една феминистка книга и тъмносиньо дантелено бельо за специални случаи. Кой каза, че жените се владеели трудно?

Минавам покрай Лувъра и неговите пирамиди, но не влизам през тях. Половин ден е прекалено кратък отрязък, за да се погълне дори умиращият роб на Микеланджело, какво остава за мистерията около усмивката на Мона Лиза. Продължавам към Palais Royal и най-сетне се изпълнява мечтата ми да съм цветен контраст до черно-белите колони на Даниел Бюрен.

Les Deux Plateaux - Colonnes de Buren - Palais Royal - Instagram pictures in Paris

Артистът ги издига във вътрешния двор на Пале Роял (“palais royal” – кралски дворец) още през 1985 г. Отзивите за тях са доста противоречиви от самото начало, често колоните се сдобиват с лозунги или стават повод за сериозно обществено негодуване. През този следобед обаче никой не негодува, а върху повечето колони няма нищо. Само една от тях се сдобива с кацнала Лилия, позираща за снимки.

След като от всичките 17 кадъра успешно се откриват два, на които се харесвам, разходката продължава по Champs-Élysées, това възпято от Жо Дасен авеню, което преди по-малко от два века е съхранявало изкуство под улични лампи и дами с камелии, които са носели кожи през зимата и семпли рокли през лятото.

Best macarons in Paris - Laduree - Georges Larnicol

Днес Шанз-Елизе предлага на посетителите на Париж неонови табели, сладкарници като Ladurée с маси, за които трябва да чакаш, както и изпочупени витрини – наследство от шествията на жълтите жилетки, които се събират да протестират всяка събота (линквам тези мирни немирници не защото ви подценявам съвременната обща култура, а защото има шанс и надежда блогът ми да се чете от някое необременено съзнание и след 8 години, когато те са позабравени).

Arc de Triomphe - Avenue de Friedland, Avenue Hoche, Avenue de Wagram, Avenue Mac-Mahon, Avenue Carnot, Avenue de la Grand-Armée, Avenue Foch, Avenue Victor Hugo, Avenue Kléber, Avenue de l’Iéna, Avenue Marceau

Понеже днес не е събота, стигам благополучно до Place de l’Étoile (буквален превод – площадът на звездата, а официално име – Place Charles de Gaulle, площад Шарл дьо Гол), където се кипри и Триумфалната арка (Arc de Trioumphe). Със своята масивност арката припомня на парижани за триумфа на Наполеон при Аустерлиц.

От тази звезда извират 12 лъча – Avenue Champs-Élysée (авеню Шанз-Елизе), Avenue de Friedland (авеню Фридланд), Avenue Hoche (авеню Ош), Avenue de Wagram (авеню Ваграм), Avenue Mac-Mahon (авеню Мак-Маон), Avenue Carnot (авеню Карно), Avenue de la Grand-Armée (авеню Гранд-Арме), Avenue Foch (авеню Фох), Avenue Victor Hugo (авеню Виктор Юго), Avenue Kléber (авеню Клебер), Avenue de l’Iéna (авеню Йена) и Avenue Marceau (авеню Марсо).

Pont Alexandre III - Paris - La France moderne by Gustave Michel

Хващам последното, за да се озова обратно на левия бряг на Сена, по който тръгвам към моста Александър III (Pont Alexandrе III), един от най-пищните в Париж. Кръстен е на същия Александър, който е дядо на любимата ми Анастасия. Ако търсите instagrammable кът във френската столица, определено този е един от тях. Златистият разкош на нимфи, крилати коне, лъвове и други създания е разпределен в четири основни тематики: Франция през Средновековието, Франция през Ренесанса, Франция при Кралят Слънце Луи XIV и Франция в Новото време. Снимката е от страната на Франция на Новото време.

Слънцето залязва с още една въртележка и много светлина. Ще енергоспестявам тепърва, сега живея с ритъма на Париж.

Carousel Notre Dame Paris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s