Street style bloggers in Barcelona

Звукът на Барселона – част 1

Ами ако всеки град си има музикален фон, с който се свързва в съзнанието ви?

Лондон вика заедно с The Clash и Roger Miller върху подложка от целия дръм енд бейс на 90-те.

Париж за мен е Ванеса Паради с “La Seine” и отваряне на фурна за хляб.

Рим е “Musetto” на Доменико Модуньо и разливаща се вода от скрит фонтан.

Берлин е “Turbo Killer” на Carpenter Brut, тракащи прибори за брънч и хлопнати врати на клубове, от които не искам да си тръгвам.

Мелодията на София е “In The Eye of The Beholder” /unreleased/, акустиката на хладна църква в събота сутрин и трамваят, който не бърза.

green parrots in Barcelona

В Барселона дискриминацията е на друго ниво. То определено не докосва зелените папагали и свободата да се мислят за гълъби.

Как звучи Барселона? Моята Барселона е микс между Lla làgrima с “La vida es desfà” и непринудеността на града през призмата на D Kay & Epsilon.

Като цяло е трудно да разплетете нишката от звуци и да си откраднете само няколко. Ще се спра на част от акцентите в каталунската столица и ще ви дам подсказки какво да очаквате от тях.

L'Antic Bocoi del Gotic - cocas in Barcelona

Щастливи и симпатични като ученички. Така изглеждахме в шести клас, така сме си и през 2019, когато се виждаме из Европата.

Barceloneta

Плажът Барселонета е вълни, ролери и птици. Там се срещнахме с града и спокойствието му за пръв път през онази 2012, която в момента ми се струва толкова далечна. Японската храна в хартиени кутийки беше най-бързият вариант за обяд на брега, тъй като Барселона имаше толкова неща, които искаше да покаже в рамките на слънчевите дни. При това посещение минаваме само за да кажем на Барселонета едно фриволно “оляааа”. Този път няма да бързаме, ще хапваме бавно и напоително и ще обменяме приказки за живота.

Best beaches in Barcelona - Barceloneta

Кока в готическия квартал

Вечеряме в L’Antic Bocoi del Gòtic – едно от заведенията, кацнали между римските стени в готическия гвартал (Bari Gòtic). Coca не е наркотик, кока е каталунски специалитет, подобен на пица – тесто с различни съставки отгоре. Често се сервира върху плоча и се консумира с локална бира. Каталунската кухня е наситена на разнообразни съставки, чиято комбинация понякога може да ви се струва неуместна. Оказва се обаче уместна, дори ако заложите на безмесна композиция. Има и сладки coca рецепти, а атмосферата в L’Antic Bocoi del Gòtic е супер приятна: рустик, но от съвременния, с каменни стени с картини и приглушена светлина. Звуците са на примляскване, защото е толкова вкусно, че почти забравяш да си говориш с компанията.

L’Antic Bocoi del Gòtic ще откриете тук:
Baixada de Viladecols, 3, 08002 Barcelona

Traditional coques Barcelona in Bari Gòtic - L'antic bocoi del Gotic

Скейт култура

Nevermind е бар, който звучи по два начина: със скейтъри върху скейтборди, които отиват да пият бира и със скейтъри върху рампа за скейтборди, които вече пият бира. Барът е очарователен в своя безпорядъчен ред, предлага дори пуканки на посетителите, за да може последните съвсем да се чувстват като в клип на американска пънк-рок-алтернативна банда. Аз не се чувствам точно така, но си припомних ученическите ми години и гаджето, което ми подаряваше дивидита на Бам Марджера.

Nevermind Barcelona ще откриете тук:
Carrer d’Escudellers Blancs, 3, 08002

skate culture Barcelona - Nevermind bar address

Монтжуик

Монтжуик (Monjuïc) в Барселона е името на хълм и на парк, и на крепост от XVII век, и на квартал. Не стигнахме до крепостта, но се завъртяхме няколко обиколки из квартала Монтжуик, разходихме Майло в парка Монтжуик и гледахме панорамата от върха на хълма (висок около 185 метра). Други интересни обекти, които звучат по хълма Монтжуик в Барселона, са Fundación Joan Miró (Фондация Жоан Миро, събираща гения на Миро и фонтана с живак на Александър Калдер) и Estadi Olímpic (Естади Олимпик, олимпийският стадион).

Lla Lagrima band Barcelona

Майло

Във втората част със звуците на Барселона ще си говорим за абсент, пинчос барове, прясна паста, музеи за шоколад, още панорамни гледки и комерсиални паркове.

Street style bloggers in Barcelona

Не пропускайте да се запознаете и с най-добрите кафенета в каталунската столица. За интровертните винаги ще се намери чаша филтрирано кафе, което да придаде екстра вкус на живота.

Street art in Barcelona Poble-Sec neighbourhood

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s