какво е далгона кафе

Dalgona coffee // кафе Далгона

Когато бях малка, а мама имаше почивен ден, сядаше и бъркаше крем-кафе. Твърдеше, че така го е правил дядо ѝ. Три поколения по-късно, крем-кафето за мен още символизира почивните дни на мама, но съвременната онлайн младеж го свързва с друго: разбитото кафе ДАЛГОНА. За него ще поговорим днес.

кафе далгона

Кафе Далгона стана супер популярно покрай разпространението на върлуващия в момента вирус и още по-голямото количество време, което прекарваме в социалните мрежи. Официално тръгва от Корея, където оприличават по вкус студената напитка с инстантно кафе на dalgona.

далгона лате рецепта

Какво е далгона?

По начало далгона е корейски десерт, наподобяващ медена близалка с консистенция на тофи. Оказва се, че студената вариация на крем-кафе по вкус наподобява сладкиша далгона, оттам идва и името dalgona coffee. Наричат го още “кафето за карантина” /quarantine coffee dalgona/.

рецепта за кафе далгона

Рецепта за кафе Далгона

Съставки /за 1 порция/:
1 с.л. кафе на гранули
1 с.л. захар
1 с.л. топла вода
мляко
лед

kafe dalgona

Как се прави студено лате Далгона? Това е нещо средно между крем-кафе и фрапе. Идеята е да смесите еднакво количество инстантно кафе (сиреч такова на гранули), захар и топла вода. Следва тежката задача – бъркането на трите съставки. Отнема минимум 4-5 минути, докато с помощта на лъжица или бъркалка за яйца този микс стане кремообразен. След като “бухне” достатъчно, следва прибавянето към чаша с лед и мляко.

кафе далгона рецепта

За моето студено лате “далгона” използвах овесено мляко. Използвах също и миксер, защото все още не съм станала Лили-Хълк заради много упражнения у дома и ме заболя ръката след втората минута с бъркалката.

рецепта кафе далгона

Генерал:но считам, че гранулираният кофеин е подигравка с кафето и не съм му фен, но беше приятно за миг да си представя, че отново съм на 5, мама има почивен ден, а аз се шляя около краката ѝ и я питам колко още ще бърка кафето в чашата.

какво е кафе далгона

Опитайте и вие, само не възлагайте прекалено големи надежди за вкуса.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s