There is no world without Verona walls…

…или защо Жулиетите на двадесет и първи век търсят алтернативна психоанализа в Интернет.

Verona 2

Сцена първа. Единствено действие. Верона, публикувано 1597.

Сцена втора. Миналия месец, Верона, все още недовършено.

Знаете ли, че Верона е най-убитото кътче от Италия? Онази така мечтана тераса всъщност изобщо не е толкова мечтана, даже при намален за групи ценоразпис е само 4 евро и 50. След като избуташ всички, добери се до гръдта на младата муза, опри плът в нейната, усети силната женственост и чистота, които желязото ти носи, и си върви вкъщи. По-обичаща отвсякога. По-искрена от всички онези двойки, тройки, групи или пияни от надежда самотници, оставили имената си на излющения праг на Шекспировата трагедия. Не забравяй да минеш през сувенирния за червена писалка с пухкаво пискюлче и класически любовен надпис. Вече няма как да не усещаш призванието да намериш своя Ромео именно в този символистичен град, а още по-добре, ако го срещнеш на излизане от храма на кръвната ти утопия. Покажи му лъскавата си брандирана химикалка и посочи свободно място на стената на желанията.

А той, ако е истински Ромео, ако може да скапе достойнството, което с години и литри сълзи си градила, ако слуша за тази кръв и отваря миналите рани, но с нов комплект ножици за рязане на шевове (въпреки че твоите органи отдавна вече се борят да изскочат навън), ако в усмивката му откриваш най-лошата идея, която си имала, но знаеш, че това ще бъде онова единствено изключение, което ще се прекрои по шевовете ти за перфектния романтизъм, значи си го открила. Онзи достойник, грижещ се за всекидневните ти сърдечни приливи, толкова вредни за здравето, че чак се превръщат в скрито удоволствие.

Улиците на Верона ще бъдат твоят композиционен център, сюжетната ти линия ще приключи в момента, в който едновременно не достигаш, но си и прекалено много за висотите на античната история. Когато спреш да вярваш в приказки, когато характеристиката на героите няма никакво значение, просто защото знаеш, че накрая всички ще се задушат от идеалите на епохата си, когато нямаш какво повече да изплачеш, защото както Кари Брадшоу е казала, всяка Жулиета има определено количество сълзи за своя Ромео, а твоите вече са свършили. Тогава знай, че това не е 1597, ти не си Жулиета, Ромео също ще умре, никой не ви е на помощ, а в Интернет можеш да си поръчаш народна медицина за под 4 евро.

verona-6.jpgverona-3.jpgverona-5.jpgVerona 3Verona 7verona-1-e1506545407885.jpg

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s