Advanced Style Movie 2014 Sofia Film Fest

Advanced Style: Vogue Vision и мода за напреднали

Март месец отдавна отмина, а с него отмина и София Филм Фест. Всяка година един от любимите ни фестивални моменти са заглавията, подбирани от Митко Дамов и Vogue Vision. Традицията повелява комбинацията от двете да е избухлив облак с порой от модни капки. Дъждът отмина, но изпаренията остават и ще ви говорим за тях.

Advanced Style Movie 2014 Sofia Film Fest

Какво има на модната карта в Ню Йорк, преди в играта да се появят Кари Брадшоу и компанията ѝ от весели момичета, обръщащи коктейлите Космополитън? На този въпрос отговаря филмът на Ари Сет Коен “Мода за напреднали” (Advanced Style). Сюжетът е цяло пътешествие по улиците на Голямата ябълка. Тези улици са истински подиум за шепа дами на възраст, събираща в числото си 6, 7, 8 или дори над 9 десетилетия. Те са диви, те са тренди, те приемат своята възраст и се чувстват добре, те живеят динамично и не се страхуват да проявят креативност.

Joyce Carpati – “I never wanted to look young. I wanted to look great.”

Джойс Карпати минава деветдесетте. Тя е била оперна певица, любяща съпруга и майка. Сега не е нищо от изброените неща. Сама – да. Самотна – не и докато все още носи перлените си колиета и сплита косите си на плитки, предизвикващи възхита.

Ilona Smithkin – “I am not depending on fashion, beacause what i do is very individual.”

Илона Смиткин има оранжева коса, пъстра визия и мигли, наподобяващи множество мини магически пръчици. Тя е артист, пее Едит Пиаф и винаги казва на своите ученици, че на възраст е някъде между 50 и смъртта. Всъщност Илона и на 98. Първоначално миглите ѝ са дело на добър приятел – французин. След неговото погребение обаче, симпатичното бабче запретва ръкави и започва да реже косата си, за да може да продължи с емблематичната си визия и да пърха кокетно с мигли.

Tziporah Salamon – “I bike everywhere. You get to places very quickly and people see you. I kind of show off my outfits on a bike. I do not wear a helmet, I’m doing the outfit and the helmet’s taking away from the outfit.”

Ципора Саламон – стилист, артист и преподавател в престижното училище по дизайн Парсънс – си има собствен сайт, който е в пъти по-оптимизиран от повечето български модни блогове, които четете (от нашия включително, няма да крием). Обобщава разбирането си за модата така: “Тъй или иначе, трябва да се обличаш всеки ден. А защо тогава да не се обличаш ДОБРЕ? Нима не е същото с храната?” Ципора е артист, а нейните тоалети са нейните бои.

Zelda Kaplan – “I think good style improves the environment for everybody.”

Зелда Каплан оставяме за финал. За нея ще ви кажем само две неща.

Първо, тя купува различни винтидж тъкани от своите пътешествия в далечната Африка, а с тях сама шие своите аутфити.

Второ, Зелда почива на 98 години по време на Седмицата на модата в Ню Йорк, докато стои на първия ред и гледа онова, което обожава: магията, наречена Мода. Идеалният начин да си отиде от живота, изпълнен с цвят, структура, текст и скулптура.

Ето колко трябва да сме щастливи и да се радваме, че виждаме цветовете.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s