какво е перфокарта

5 неща, които открих в интернет днес

Знаете, че в социалните мрежи няма плагиатство. В тях има вдъхновение от. Та за тази рубрика получих вдъхновение от една пишеща дама, базирана в La France. Смятам периодично (или по-вероятно спорадично) да споделям любопитни неща, които откривам в онлайн пространството. Voilà: готов е първият микс.

“На седмото небе”.
А другите 6?

Слушах си аз “Небесните пасбища”, чудех се кога ще го чуя отново в изпълнение на живо от Tahoma & Da Homies и изведнъж ми се стори добра идея да се заведа на урок по етимология.

Посоките на обяснение защо “на седмото небе” означава “в пълно щастие” се разделят на две. 

Според първата седем са небесата както в древните месопотамски религии, така и впоследствие тези в юдаизма (седмото небе е Аработ, там са ангелите с добро самочувствие) и в исляма (пак ангели и божествена светлина).

Втората посока отново ни праща към небето, но го разделя на сфери. Такава е космологията на Аристотел, Платон и Птолемей. Според последния земята е заобиколена от 7 планетарни сфери – Луна, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн.

Ralf Roleček, Public domain, via Wikimedia Commons


Мунир Букари

Ако погледнете профилната снимка на Munir Bukhari, ще си кажете, че е от онези хора на средна+ възраст, които искат да сте си приятелчета в LinkdIn (вие в общия случай няма да го искате). 

Ако бъдете малко по-широкоскроени и надникнете отвъд профилната снимка, ще видите един уникален артист с проекти, обособяващи впечатления, изградени върху заобикалящата ни политическа и социална действителност, сиреч вид импресионизъм, без тук да се позоваваме на техническото определение на стила. 


Мунир, бих искала да сме си приятелчета и извън ЛинкдИн!


Вим Мертенс

Изобщо нямам спомен как Вим Мертенс попадна при мен. Бих заложила на намесата на Натали. Белгийски композитор и малко нещо като гений в ушите ми. Оставям ви да слушате, тук с думи няма да стане:


Часовникът с Малкия принц
/a.k.a. IWC Pilot’s Watch Edition Le Petit Prince IW5009/

Уверена съм, че докато си е опитомявал лисицата, Малкият принц си е нямал ни най-малка представа, че ликът му ще краси този екземпляр с водоустойчивост 6 бара, мега, ама мега!фин механизъм, кожена каишка и още много луксозности, откъдето идва и луксозната му цена от близо 14 000 швейцарски франка. Вие направете математиката в левове.

Перфокарти

Доста от вас може би са запознати с този тип носител на информация. В моя свят отсъстваше и едва сега задълбах за отговори между отворите. Това си е твърд картон с много перфорации, чрез които се въвеждат и/ли определят данни. Те се кодират чрез дупки, разположени в определен ред, защото като няма световен ред, то е хубаво поне картоните да са подредени, нали? Дали. Да. Перфокартите последно се използват в компютърната индустрия – това е докъм 70-те, а преди това не-дотам-еволюиралите версии на картона с перфорации минават през сметачни машини и дори тъкачни станове (такъв за жакард стои по-долу).

Mutatis mutandis, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons
Voir la page pour l’auteur, Public domain, via Wikimedia Commons

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s