Sputnik bar - best cocktails in Sofia

Домашен пунш в супник в коктейл-бар Спутник

Понякога се налага човек да събере поне половината от двайсет и четирите си чифта обувки в коридора, да остане с една дълга редица от кецове за благодатното време и боти за неочаквания сняг и да покани най-после гости, приятели, с които да сподели вечерта си. Независимо дали ще играем белот, ще гледаме филм за някой любим дизайнер, или ще си разпределим столовете и възглавниците по пода за седмичната доза „с кого и какво“, винаги присъства една подробност, която да ни обедини и да ни накара да се чувстваме по-свободно в компанията си – алкохолът.

Какво и как да изберем като домакини, когато очакваме вкъщи най-различни типажи, всеки със своя вкус и предпочитание? Отговорът е много прост: пуншове!

Sputnik Sofia cocktail bar address Yanko Sakazov blvd

В средата на миналата седмица се срещнахме с момчетата и момичетата от коктейл-бар „Спутник“, които само за няколко часа ни научиха как се приготвя перфектният пунш. Събрахме се много цветна компания – блогъри, бармани, музиканти, готвачи, че даже и един объркан шампион по ски. Разделени бяхме на два отбора, като всеки трябваше да забърка своята версия на това божествено питие за поводи с разнообразни претенции, и въпреки първоначалната уговорка, че играта не представлява състезание, обещаваме ви – нашият пунш стана по-вкусен! Момчетата от бара много се бяха постарали – обясниха ни всяка подробност около изграждането на многопластовата напитка, като започнем от съотношението на съставките и приключим с избора на правилната форма лед.

Sputnik bar - best cocktails in Sofia

Ето какво научихме между първата и шестата чаша коктейлни чудеса:

  • Пуншове се правят от близо 500 години насам (въпреки че първата сигурна записана рецепта е едва от 1638 г.)! Ако не можете да си го представите в исторически контекст, преди 500 години Средновековието вече е свършило, Магелан потегля на околосветско пътешествие и скоро установява, че Земята е кръгла, Леонардо да Винчи умира във Франция. А пък хората са забърквали пуншове – първите коктейли!

Sputnik bar Sofia - best place for cocktails in Sofia Bulgaria

  • Правилното съотношение за балансирания вкус на алкохолната напитка е 6 части алкохол, 3 части сладост – сироп, 2 части киселинен агент, като най-често се използва сок от лимон или лайм, 1 част разредител – вода, газирана или минерална, шампанизирано вино.Sputnik bar - best cocktails in Sofia Bulgaria
  • Ледът е много по-важен, отколкото си мислим. Натрошеният лед или този на кубчета много бързо се топи, което значи, че за модерно закъсняващите гости пуншът ще е изгубил структурата си и ще им го сервираме примесен с много вода. Затова се концентрираме над големите парчета лед, които се топят по-бавно и запазват не само консистенцията на питието, но и постоянната перфектна температура.Best cocktail bars in Sofia - Sputnik

Спутник предлага:

  • Джин
  • Сироп от мед и джинджифил
  • Сок от лимон
  • Черен чай
  • Украса от нарязана ябълка, портокал, пръчки канела

Sputnik Experimental nights in Sofia - best cocktail bars

Ние предлагаме:

  • Джин
  • Сироп от краставица, мед и магданоз
  • Сок от лимон
  • Малко Branca Menta
  • Prosecco
  • Украса от ленти краставица, лайм, целина

IMG_20190220_213804

Това беше първата среща от поредицата Experimental nights в коктейл-бар Спутник, очаквайте следващата през март.

Дано пуншовете, супниците и Съвремието са мотивирали и вас да си разчистите обувките и да експериментирате с вкусовете!

📸: Sputnik // личен архив (when available and not drinking)

Leave a comment