орчата с бадеми

Dirty Horchata? Какво е орчата?

Не зная вие на кой свят живеете, но в този, в който аз се подвизавам физически, почти всички говорят за едно нещо: dirty horchata. Ако вече сте се нагледали на и напили с колд брю (cold brew) и охладена матча (matcha), това е новата ви студена алтернатива на кафето за летния сезон.

Започвам отдалеч…

Орчата хорчата за пиене

Какво е орчата?

(“Какво е хорчата” не се пита, защото “h” е сайлънт на испански.)

Орчата е традиционна напитка за испанската кухня, в частност – за валенсианската. Оригинално тя се нарича horchata de chufa, орчата де чуфа.

Орчата де чуфа валенсианска кухня

орчата с бадеми

А какво е чуфа? Другото име на растението земен бадем. Нарича се така, тъй като ядките се развиват под земята. Чуфа ще откриете в средиземноморските страни, както и в северната част на Африка. В Испания е много популярен продукт, смятат го за суперхрана. Тук можете да видите и как изглеждат плодовете на растението чуфа.

Орчата вместо кафе за закуска

Как се прави орчата?

Разновидности на орчата с чуфа са орчата с ориз, орчата с бадеми или с други ядки. Принципът за приготвяне на horchata е един и същ за всички тях.

Блендирате ориза или ядките с вода, получената смес оставяте да престои на стайна температура за една вечер. На другата сутрин прецеждате, за да отделите ядките/ориза. Към течността добавяте захар и евентуално някоя подправка за аромат – канела е окей, ванилия също ще свърши работа. Наливате в чаша, по желание охладена.

Horchata made from almondsХорчата де чуфа

Dirty horchata

През последната година студената орчата става все по-популярна сред освежаващите летни напитки. Най-новата ѝ вариация обаче е абсолютният хит. Това е така наречената dirty horchata. Дърти питието се получава като към класическия микс добавите един шот еспресо. Ако сервирате в компанията на няколко кубчета лед, ще получите свежа напитка с полезни съставки и кофеин.

How to make horchata from almonds at home

Let’s get dirty!

Къде да пием орчата?

На този етап не съм открила заведение в България, което да предлага напитката, затова съветът ми е да си я направите сами. Съвсем бързо и лесно е, само композирането на снимки за блог отнема повече време 😉

Разбрахме се, нали – вместо да пиете dirty мартини по dirty градини, заложете на dirty орчата!

What is horchata de chufa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s