Basel Mittlere Brucke Rhine river FTD Switzerland

Хипстърски кафенета, мостове и порти в Базел: Frühling, Mittlere Brücke & Spalentor

Базел е доста ослепително швейцарско градче, стига да знаеш в коя негова част да разпределиш времето си. След час и половина предварителен рисърч, научавам кои са музеите за задължително посещаване, топ локациите за снимки в Instagram, за пазар на плодове, за пиене на топъл шоколад и за панорамни гледки, пекарните за местни сладкиши, ателиетата за дизайнерски картички и магазините за пушене на марихуана с медицинска, или поне почти такава, цел. За последното няма да ти давам напътствия отчасти заради реномето ми и от други части заради факта, че текстът може да стигне до шефката на баба ми.

Вече бяхме на музей и разглеждахме съкровищата на битпазарите. Време е да пием cold brew и да преброим мостовете над реката.

Mittlere Brucke Basel bridge Rhine river

Frühling
Frühling е от онези модерни хипстърски кафенета, в които можете да пиете чаша cold brew. Какво е cold brew? Колд брю (“студено сварено”) е напитка, приготвена от смляно кафе, което се слага да престои във вода. Водата мени формата си и “придобива” всички полезни свойства и съставки на кафето. Следва прецеждане и се сервира. Студено. Във Frühling ще откриете още домашен пай, младежи със стари-но-супер-скъпи колела, работещи на Mac-ове девойки и небрежен персонал с лежерни обноски. Брънчът там е на ниво и откъм приятна селекция, и откъм цени – за под 30 франка сте в играта, което е около 26 евро, което пък от своя страна за Швейцария си е страхотна отферта.
Адрес: Klybeckstrasse 69, 4057 Basel

Cafe Frühling brunch Basel

Мостовете

Пет са мостовете, които прекосяват Базел над реката Рейн. Тя разделя града на две – от южната страна на Рейн е Grossbasel (Grater Basel – Голям Базел), а от северната е Kleinbasel (Lesserbasel – Малък Базел). В Големия Базел са старият град и почти всички местенца, за които разказвам в тази и предишната публикация. Нашата разходка преминава многократно през Mittlere Brücke – така нареченият “среден мост”.
Адреси: пускате се по реката…

Basel city walk pedestrian bridges over Rhine river

Spalentor

В Базел има три запазени “порти”, които са били част от укрепленията на града през XIV век: Sankt-Johanns-Tor (Gate of Saint John – Портата на Свети Йоан), Sankt-Alban-Tor (Gate of Saint Alban – Портата на Свети Албан) и Spalentor (Gate of Spalen).
Адрес на Spalentor: Spalenvorstadt, 4056 Basel

Spalentor gate Basel old town

Basel Minster

Basel Minster (Basler Münster) е катедралата на Базел. Тя осигурява красива панорамна гледка на града отвисоко – можете да ѝ се любувате или от едната кула на катедралата (има входна такса, както и малко над 200 тесни стъпала за изкачване), или от Pfalz – площадче с пейки зад самата катедрала. Преди там е минавала римска крепостна стена, а днес има стълбички, които могат да ви отведат директно долу, до кея реката.
Адрес: Münsterpl. 9, 4051 Basel

Basel Mittlere Brucke bridge

3 thoughts on “Хипстърски кафенета, мостове и порти в Базел: Frühling, Mittlere Brücke & Spalentor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s