Villa with swimming pool in Marina di Ragusa

Винаги някъде е лято, затова пътуваме

“Винаги някъде е лято, затова пътуваме.”
Едно от най-мъдрите неща, които някога са ми казвали. Репликата е на мама, а аз съм  примерна щерка и се старая да изпълнявам заръките ѝ. Като една истинска слънчева дива се отправям към Сицилия през октомври, за да отпразнувам рождения ми ден.

Best villas in Marina di Ragusa Sicily

Сицилия през октомври предлага на посетителите до 33 градуса и малко вятър в западната част. Вече се води “извън сезона”, което означава както повече свободни места в кафенетата, така и някои затворени ресторанти.

басейн в Марина ди Рагуза Сицилия

 

Преди да ви разправя за тематичните обиколки, смятам за интро да ви разположа край басейна и да ви споделя малко факти за острова. Раздумка над шардоне и грозде, ако щете.

Poolside view in the town Marina di Ragusa

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. Столицата е Палермо, където така и не стигнах на това посещение, това е и най-големият град. От България има директни полети само до Катания. От огромна важност е да се знае още следното:

Първо – в Сицилия има мафия. Самият Вито може и да не е в Корлеоне, но в града съществува “Anti-Mafia” музей, в който ще ви занимаят с нейното възникване. Това ще рече, че не бива да се разхождате извън пределите на туристическите местности, а дори там е редно да сте с повишена бдителност. Могат както да ви вземат чантата по светло, така и да ви заговорят съмнителни типове по тъмно или да ви откраднат колата. Доказателство за последното е, че при вземането на кола под наем, пълната застраховка включва всичко без кражба.

Best swimming pools in South Sicilia - Mariga di Ragusa

Второ – сицилианската кухня не е типичната италианска. Да, ще откриете пица и паста навсякъде, но дори те имат лек сицилиански twist, защото в своята съвкупност храната отдава почит на всички цивилизации и култури, които са минали през годините: гръцка, испанска, арабска, френска. Това ще рече, че пастата не е “карбонара”, “путанеска” или “арабиата” с двойно “r”, ами “ала Норма”, а за десертите ще си говорим в отделен тематичен материал.

Chardonnay in Marina di Ragusa Sicily

Трето – Етна все още е жив! Това е не само най-високият вулкан в Европа, но и е активен към днешна дата. Това не пречи на хиляди туристи да се катерят между кратерите му целогодишно.

Sun Diva Swimwear collection 2020

Дотук с общите приказки, сега с частния басейн. Доста от градовете в Сицилия си имат крайбрежно градче (марина) със същото име- Модика има Марина ди Модика, Акате има Марина ди Акате, Палма ди Монтекиаро има Марина ди Палма. Вилата ни се намира в крайбрежната част под Рагуза – Марина ди Рагуза (Marina di Ragusa). Градчето наброява малко над 3000 жители, но през летния сезон побира над 60 000 души. В това късно италианско лято във вилата сме само двама и се любуваме на басейна.

Villa with swimming pool in Marina di Ragusa

Той е най-топъл привечер, когато слънцето клони към залез. Камери около къщата няма, поне не видяхме. Ето защо човек преспокойно може да се къпе и без дрехи. Не отричам, че е възможно и това да се е случвало по време на престоя. Но засега можете да се насладите на банския ми от Sun Diva Swimwear.

Скоро още от Италия.

Поздрави,
СициЛилия

Вила с басейн в Сицилия Марина ди Рагуза

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s