Antica dolceria Bonajuto Modica address Corso Umberto I

Какао и каноли в Сицилия: Модика

Ацтеките може и да държат патента за какаовите зърна, но в Сицилия знаят как да развият този патент и да омагьосат всеки ценител на качествен шоколад. А по-качествен от шоколада в Модика няма да откриете.

Best chocolate in Modica - Antica Doleria Bonajuto shop

Повечето организирани групи с туристи в Сицилия, на които попаднахме, обикалят църкви и слушат история. В Модика църквите са от второстепенно значение, а историята е на шоколада.

Modica Sicily - Aztecs chocolate recipe

Градчето приютява няколко шоколатерии, в които влизаш и загубваш представа за времето, защото какаото те обладава и решава вместо теб кога да си тръгнеш.

Рецептата за шоколада в Модика идва от самите ацтеки. Когато те са приготвяли своето xocolatl (какао за пиене), добавяли в чашата съставки и подправки с най-различни вкусове. Такива струят и от шоколадовите блокчета в Модика. Млечната консистенция, която познаваме от повечето захарни брандове, тук отсъства. Шоколадът е зърнест и сякаш може да се натроши, не да се счупи.

Каноли в Модика Сицилия

В шоколатериите те посрещат малки парченца с различните вкусове, от които загребваш и пускаш в шепата си. Дегустация на шоколад – самото понятие звучи вълшебно. Смело мога да заявя, че абсолютно прекалих с какаото още на третата минути, когато бях опитала всички видове в Antica Dolceria Bonajuto. Това е най-старата работилница за шоколад в Сицилия, има я от 1880 г.

Antica dolceria Bonajuto Modica address Corso Umberto I

Казват, че шоколадът в Модика е като сицилианския барок – богат, драматичен, пищен и уникален. Вместо излишна захар, към него се прибавят лимон, портокал, кардамон, канела, бял пипер, люта чушка, ванилия, сол, джинджифил, майорана. Някога представяли ли сте си, че можете да ядете шоколад с майорана?

Antica Bonajuto Dolceria Modica

Дори детският кът в Bonajuto е пълен с какао на прах и какаови зърна

Избрах една дузина шоколади за подаръци на близките и дръпнах на Мартин кратка лекция защо да иска “най-млечния” вид е подсъдно в Модика. Оказа се, че в долчерията Bonajuto не предлагат кафе, а два вида шоколад за пиене – топъл и студен. Тъй като бяхме прекаЛили с какаото, сменихме захарта и я приехме под формата на каноли с пистакио и рикота.

Best cannoli in Modica Sicily

За финал слагам и една църква – да се знае, че не сме се отдали само на хедонизъм.

Saint Peters Church Modica Sicily

Chiesa si San Pietro

С пожелания за качествен шоколад,

СициЛилия

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s