забележителности в Загреб

Дълъг уикенд в Загреб

Обичайната ми закачлива интродукция този път се видоизменя и придобива информативен характер. Хърватска е прилагателно име, обозначаващо елемент от женски род, който се отнася до хърватите. Държавата обаче е Хърватия и за нейното назоваване видоизменение не е необходимо.

В хърватската столица Загреб се стига с директен, бюджетен и кратък полет за час и половина. Летището е на комуникативно място, пътищата са равни, нощувките не са по-скъпи от вечер в родните курорти, храната е не по-малко вкусна, а валутата вече е евро, което отменя неудобството от сложно преобразуване на куни. Няколко посещения в различни сезони ми позволиха да бъда впечатлена от доста неща, които щрихирам в редовете надолу и се надявам да впечатлят и вас, когато се отправите на дълъг уикенд в Загреб.


Основни туристически забележителности в Загреб

Фуникулер в Загреб

Фуникулерът в Загреб е този с най-късо разстояние в Европа: заветните 66 метра. Приемаме, че решите да се качите (удоволствието струва 0,66 €); докато отворите Instagram за story, вероятно вече ще сте на половината от общо 64 секунди път. Това транспортно средство свързва Donji Grad & Gornji Grad – долната и горната част на историческия център. Симпатичният фуникулер работи от 1890, което го прави и най-старата форма на обществен транспорт в града.

Фуникулер в Загреб


Тунел Грич в Загреб

Тунел Грич е построен с идеята да служи за убежище от бомбардировки по време на Втората световна война. През 90-те има ново приложение: локация за едно от първите рейв партита в Хърватия. Днес всичките 350 метра от основната отсечка са със свободен достъп от 9 сутрешно до 9 вечерно, като тук-там приютяват изложби и други тематични събития. 

рейв партита в Хърватия тунел Грич


Каменната порта

Преди XIX век повечето сгради тук са били предимно от дърво, поради което често са засягани от пожари. Но остава едно местенце, което е успяло да съхрани поне частично атмосферата от XIII век: Каменната порта на града. Легендата разказва за последния опустошителен пожар в Загреб (1731 г.), който причинява големи щети по вратата и въпреки това иконата на Дева Мария остава непокътната. Без значение дали е мит, или реалност, през годините и до днес хиляди вярващи или хора, които имат нужда да повярват, се отбиват в мълчание до Каменната порта с цел да отправят своите молби и мисли.


Църквата “Свети Марк”

Църквата е сред най-старите и разпознаваеми сгради в града. Построена е през XIII век, но видът, до който се докосваме днес, става реалност след 1880. Това е годината на мощно земетресение в Загреб, което за щастие не погубва много животи, ала приравнява голяма част от емблематичните здания към земята. Пъстрият покрив на църквата е резултат от усилията на архитектите Фридрих фон Шмидт и Херман Боле. На едноименния площад около църквата са разположени още сградите на Парламента, Конституционния съд и Правителството.

Загреб църква как се казва


Катедралата на Загреб

Ако църквата е сред най-разпознаваемите постройки, то тази печели приза за такава, която се вижда от най-много места. Катедралата на Загреб е в готически стил и носи името „Успение Богородично“. И тя търпи реконструкция след голямото земетресение от XIX век, а това, което разлюля столицата през 2020, също нанася щети, след които се налага обновяване на структурата. Кулите ѝ са високи поне 105 метра и съществуват сведения, че на посетителите ще се дава опция да се качват до 2/3 от тази височина и да съблюдават града отвисоко, след като реставрацията приключи.

земетресение в Загреб Катедрала


Кула Лотршчак

И докато катедралата е затворена за посетители, ето друга отправна точка, до която да се изкачите мъничко, за да се насладите на панорамна гледка. На пръв поглед кулата изглежда (и е!) адски малка – едва 30 метра. Но следва да имате предвид, че е издигната на най-високата точка в централната част на Загреб, тъй че гледката от върха ѝ никак не е лоша. Кула Лотршчак е построена през 1266 като част от укрепление, пазещо южната порта на града. Крепостните стени са се издигали около маршрута, който днес жители и туристи познават като алея за разходки Щросмайер в Загреб (Strossmayer Promenade). Всеки ден в 12:00 кънти залп от оръдие, разположено в самата кула Лотршчак. На вас остава изборът дали да го чуете от вътрешността ѝ, или да гледате как димът се разнася от площадката на алеята.


Слънчевата система на Загреб

Брошурите поднасят информацията така: Знаете ли, че Загреб има своя собствена Слънчева система? Тя е заземена и планетите са пръснати из града. Можете да започнете началото от бронзовата скулптура на Слънцето, която се позиционира на улица „Боговичева“ от 1994 г. Разстоянията и размерите на останалите планети са мащабирани според действителните, като в случая се взема предвид диаметърът на заземеното Слънце в Загреб.

Слънчевата система на Загреб


Музеи, театри и по-дълги разходки в Загреб

Палитрата от основни забележителности в Загреб може да бъде отметната и опитомена за един ден, единствено трябва да сте достатъчно организирани. Ето с какво да подплатите престоя:

Музеи, театри и галерии в Загреб

Класическо или алтернативно – каквото и преживяване да търсите, този град е Меката за подредени или изчанчени преживявания. Тук са част от музеите, които са на ваше разположение:

 • Музей на разбитите връзки
 • Музей на съвременното изкуство
 • Музей на махмурлука
 • Музей „Никола Тесла“
 • Музей на 80-те
 • Музей на лова


В столицата има над 25 музея, кой от кой по-причудлив. Поне толкова са и действащите театри. В комбинация с танцовите и музикални фестивали Загреб се превръща в чудна дестинация за любителите на изкуствата. Бонус пример: всеки март пространствата на града стават платна за Фестивала на светлините в Загреб и оживяват със закачливи светлинни инсталации, магически 3Д мапинг и обекти, обгърнати в цвят.

Oktogon

Красивият пасаж Oktogon е от малките скрити съкровища на Загреб. Зашеметяващият му стъклен осмоъгълен атриум, на който дължи и името си, наподобява този на Galleria Umberto в Неапол, а самият пасаж свърза Cvjetni Trg (буквално – Цветният площад) и Ilica (улица Илича, една от най-дългите улици в Загреб: над 5.5 км). Налични са обяснения за историята на Плуто, бездомното куче-пазител на строителната площадка около Oktogon-а през 1899, което главният архитект Йосип Ванцаш и работниците обикват силно. След като Плуто загива, Ванцаш издига плоча в памет на опашатия приятел.


Пазар Долац

Пазарът Долац стои на същото място от XIX век. Дървени сергии с емблематични червени чадъри излагат пресни плодове и зеленчуци, производителите им са на всякакви възрасти и винаги с готовност прибавят някоя интересна странична приказка към разговора ви за ябълки или спанак. Ако се изкачвате към пазара от стълбите в края на улица “Ткалчичева” (най-жужащата от заведения артерия в града), ще можете да срещнете и статуята на Kumica Barica. Кумица буквално е „кръстница“ от хърватски, но в преносен смисъл думата се употребява за жена от село, която не се плаши от работа. Барица е било сред традиционните имена по онова време. Макар да се предполага, че модел на Кумица Барица е била реална особа, идеята е тя да символизира всички трудолюбиви жени в Хърватия.


Зелената подкова на Загреб

Зелената подкова, или Подковата на Ленуци, e U-образен комплекс от паркове и площади. Носи името на Милан Ленуци, хърватски архитект и урбанист, който работи по оформлението на този градоустройствен микс от 7 площада + ботаническа градина. Зелената подкова на Ленуци предлага на вашето внимание Павилион на изкуствата (пренесен от National Millennium Exhibition в Будапеща през 1896), Хърватски народен театър, Хърватска академия за наука и изкуства, Музикален павилион в парк Зриневац и редица други покани за гледки и седянки.

Гробище Мирогой

На 30 минути от бурния и буен живот в центъра се намира уединено и озеленено място, където можете да потънете в съзерцание и разсъждения над мистериите на живота. Гробище Мирогой, или Mirogoj Čemeterj, е обгърнато от пълзящ бръшлян, сапфирени куполи и рушащи се колони. Гробищният парк се строи в продължение на над 50 години, като началото е дадено през 1879. Основната сграда отново е дело на Херман Боле. В Мирогой в Загреб е погребан и самият архитект.

Petra-81, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Реката Сава

Ако останете в града за повече от 3 дни – базата, която е достатъчна да разгледате всичко, изброено дотук, можете да скочите до реката Сава и да се разходите около нея. Не е толкова внушителна, колкото еднодневна екскурзия до Плитвичките езера, но пътят до бреговете ѝ ще ви помогне да добиете по-реалистична представа за цялостната картинка, която характеризира живота в хърватската столица. Най-лесен е пътят до Most Slobode, Мост на свободата над Сава. Под него се разкрива част от характерното улично изкуство в Загреб, а по пътеката около реката хърватите разхождат четириногите си приятели или разпускат след работа.


Ето и тематично парче за същата тази река Сава. Макар клипът да не е заснет в хърватската ѝ част, песента на Maika за Сава заслужава заслушване. Потвърждавам още, че на живо тази балканска банда прави нелоши изпълнения, оглеждайте се за концерти.


Кафе, храна и барове в Загреб

Не е в природата ми да ви пратя където и да е, без да ви насоча към най-добрите места за хапване и пиене. Този град не е изключение.

Кафе в Загреб

Third wave кафе културата лека-полека е завладяла и Загреб. Тествах доста сортове кафе и видове напитки, а за финални фаворити хваля следните места:

 • Cogito Urania Zagreb / Несъмнено една от най-добрите чаши с flat white, които съм пила досега. Cogitо има 5 локации в града, позволих да ме удари кофеина в 3 от тях.

 • Quahwa Zagreb / Името на кафенето е производно на арабската дума за „кафе“, а тук то е на почит. Това хърватско кафене предлага места за сядане на два етажа, като същевременно е пекарна за кафе. Обезателно вземете пакет хърватско кафе за дома (става така: “Кава за дома, плийз”).
хърватско кафе

 • Monocycle Zagreb / Също два етажа, кой от кой по-готин, особено с приходящите посетители с кучета, които ще отвлекат вниманието ви от чудното капучино, но ще ви дадат любов в замяна.
kafeneta v zagreb

Monocycle Coffee Shop

 • Express Bar Zagreb / Описанието е красноречиво: кафе + авторски коктейли, включително с кафе. През седмицата този кафе-бар работи до 21 ч., през уикенда дори до по-късно – от вас зависи за коя вариация на питие с кофеин желаете да сте там.

Барове в Загреб

Освен да пробвате biska – хърватска гроздова ракия с имел, която непременно трябва да вземете и за почерпка вкъщи – би било добре да се запознаете с предложенията на тези барове в Загреб:

 • Mr. Fogg Zagreb / Стиймпънк бар с драматичен интериор, засмян персонал, велики канички с чай, скрити в кутии + още по-велика селекция от алкохолни предложения.

 • Craft Room Zagreb / Бирария с приветлива вътрешност, разнообразие от крафт бири на местни и неместни производители и приятен балкон, на който да казвате “Živjeli!”.
 • Swanky Monkey Garden Zagreb / Свежа градина с нахакани маймунки, висящи отвсякъде; идеален избор за освежаващо питие през топъл месец. Всъщност барчето принадлежи на Swanky Mint Hostel – хип хостел в Загреб с басейн и няколко тераси с гледки.

 • Botaničar Zagreb / Опушен бар в Загреб (това е и част от чара му) срещу площад Марко Марулич, който събира студенти с артистични аутфити над чашки и приказки.
Third wave кафе култура Загреб Ботаничар бар

Botaničar Zagreb

 • RAKHIA Bar Zagreb / Вярвам, че сами ще се ориентирате на какво набляга менюто. Само ще прибавя, че има над 100 вида.

Храна в Загреб

Къде, какво и колко да се похапва между тигелите със забележителност? Отговорът на последното е “много”, а местата с вкусна храна в Загреб са тези:

 • Basta Gourmet Bar Zagreb / Безспорно една от най-добрите пици в Загреб е именно там. Комбинира се перфектно с приглушената атмосфера и изискана селекция от вина.
най-добрите пици в Загреб

Basta Gourmet Bar

 • Submarine Burgers Zagreb / Бургерите и картофките с трюфел бяха препоръка от местен, с когото се запознах в самолета. Към такива хора с причина е редно да се подходи с доверие.
събмарин загреб

Submarine Burgers

 • Nokturno Zagreb / Препоръчано от друг младеж от града; има най-богатото меню, което ми е попадало… някога. Изброява всичко: пица, паста, бургери, местни специалитети като щрукли и още редица категории.

 • Otto&Frank Zagreb / Малко съвременно бистро, в което е задължително да се озовете на брънч в Загреб. Храна за душата и други удоволствия.
храна в загреб

 • Mali Medo Zagreb / Непретенциозна, но вкусна храна. Mali Medo е едно от заведенията на пивоварна Medvedgrad, ето защо е добра идея да опитате и бирата им.

 • Пекарна Korica Zagreb / Пекарната с главно „П“. Раят на тестото. Витрини и рафтове с майсторски изпечен хляб и ароматни печива. Кръфини, веджи тарт, брауни, сандвичи, бисквити. Назовете го, имат го.
кои са най-добрите пекарни в Загреб кръфини


Hvala на всички, задето стигнахте дотук, надявам се и вие да ЗАГРЕБете от живота с пълни шепи!

Кафе, храна и барове в Загреб

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s