най-доброто кафе в Барселона

Най-доброто кафе в Барселона – част 2

Независимо в какви формации и настроения на духа се озовете в каталунската столица, едно е сигурно: нищо в града няма да ви накара да се чувствате излишни. От нощните барове със застинала музика в Готическия квартал и безупречно подредените малки улици на Барселонета до силно обагрените мозайки, скъпарските магазини в Ешампле, просторните паркове за знойни следобеди – всичко е направено така, че да носи разтуха. А кафенетата не правят изключение. В този текст се мъдрят някои от локациите с най-доброто кафе в Барселона. Преди да преминете напред по редовете, ви съветвам да се уверите, че наблизо стои кофеин в чаша. Ще разберете защо.

капучино в Барселона



Къде е най-доброто кафе в Барселона?

След първото ми посещение с подчертано туристически характер (разбирайте класики като Камп Ноу, Саграда Фамилия и други творби на Гауди) преди десетилетие последваха 3 визите в дирене на най-доброто кафе в Барселона. Резултатът: първата част на Най-добрите кафенета в града. Критериите в нея са наличие на спешълти кафе, интериор, екстериор, способност и готовност на даден бариста да даде нужните пояснения, придружаващи похапки. Позовавайки се на същите мерила, във втората група съм подготвила следното:

SAGA Coffee Stories
LA PAPA
Syra Coffee
Onis Coffee
Orval Studio
Mollo Coffee
Nomad Coffee – Lab & Shop
La roseta

(Половин минутка за реклама за авторката, която излочи доста кафе в името на този материал.)

Лилия Дакова блогър

И започваме със…

SAGA Coffee Stories

Изпито кафе в Барселона: лате с овесено мляко
Кафе машина: La Marzocco Strada


В SAGA Coffee Stories ме спечелиха на първо място слънчевите лъчи, които си проправят път през огромните стъкла; на второ – симпатичното латенце с овес, което спретнаха за мен. Има и трето за парчето морковен кейк с лека сметана.

При все че отваря през 2023, концептуалното барселонско кафене бързо се превръща в любимо за клиенти с афинитет към пътешествия, здравословни закуски и дълбоки разговори. Кофеиновите зърна са с етикет PASSENGER BLEND от passenger coffee, берлинска пекарна за кафе. Има също смутита, прясно приготвени сандвичи и малко алкохол. Ако имате късмет, могат да ви метнат и някоя картичка с прилежно подбрани думи към поръчката.

Кое е най-доброто кафе в Барселона


Обособени са маси, отредени за работа на компютър, както и такива, където подобен престой не се толерира. В SAGA приканват да правите онова, с което сте се заели, бавно и влагайки (с)мисъл: пътуване, приказване, отиване, отпиване.

Вижте повече за SAGA Coffee Stories тук.


LA PAPA

Изпито кафе + брънч в Барселона: флет уайт и палачинки
Кафе машина: Kees van der Westen


LA PAPA е кокетно място за брънч в Барселона, което променя представата за оптимизиране на пространство. Макар площта да е далеч от огромна, е нагласена до сантиметър и може да приюти една голяма група, половин дузина тройки, няколко двойки и дори две соло пътешественички като тази, чийто блог четете в момента.

Хидратацията е на почит, атмосферата носи топлина, персоналът провокира усмивки, лампите хармонират с чашите и чиниите с уникален дизайн (тях можете да закупите и за вкъщи, бай бъ бай) и променят цялото излъчване на заведението.


Селектираната чаша с флет уайт кафе в LA PAPA носи порция кеф с още с поднасянето, а при хващането с две ръце здраво го стабилизира. Комфортно е да я държите, весело е да я поднасяте към устните си, вкусно е при допира с тях. Работят с кафе с вкусови нотки на захар, бадеми и карамел. Дело е на Hacienda Morros в Колумбия, производители с над 50-годишна история. Ако ви се ще нещо по-така, можете да избирате сред дърти чай лате, розово лате, пистачо лате, златно лате, матча лате със сладолед и какви ли не други фънкарийки.


Обещах и брънч в Барселона и мога да гарантирам за версията на веган палачинки. Пристигат с обилно количество пресни плодове, сладко, канела, натрошен шамфъстък, мента и веган сметана. Типичните авокадо тоуст, гофрети и френч тоуст са в сканируемото брънч меню, но поне от моята перспектива по-примамливи са тоуст с трюфел, кашу и карамелизиран лук, патладжан с нар и Тахини или бриош със спанак, яйце и сметана от сладък картоф. В крайна сметка, естествено, всеки сам си преценЯ.

where is the best brunch in Barcelona 2025


Последно, не и по важност: LA PAPA и LA PAPA ARIBAU. И двете са в Ешампле, и двете са чудесни дестинации за хубаво кафе и брънч в Барселона.

Вижте повече за LA PAPA Coffee Barcelona тук.


Syra Coffee

Изпито кафе в Барселона: бач брю
Кафе машина: La Marzocco


Good coffee here (served by great baristas). Така ви посрещат в Syra.

Syra Coffee е верига за спешълти кафе от Барселона, която ще намерите също във Валенсия, Мадрид, Севиля, Малага и други испански градчета. От 2015, когато отваря врати първото кафене, мисията е всяка нова локация  да се вписва визуално и като усещане в квартала, в който се намира. Посетих Syra Coffee Passeig Sant Joan и зърнах няколко от останалите, в резултат потвърждавам пасване на пространствата със заобикалящата среда.


Кафето е 100% арабика и сингъл ориджин. Има го в чаши за из път и в пакети за пренасяне в ръчния багаж. Тествах бач брю с Valle De Oro, кафе с нотки на черешов ликьор, карамел, млечен шоколад и черен чай (произход: Салвадор). За дома замъкнах пакет Horizon с портокалова кора, череша и мед (произход: Руанда). Все още не съм опитала последното, но целият шкаф ухае апетитно.

Вижте повече за Syra Coffee Barcelona тук.


Onis Coffee

Изпито кафе в Барселона: капучино
Кафе машина: La Marzocco

пекарна за кафе в Барселона


Особено любезният и ОООH!собено красив бариста сам по себе си би бил достатъчна мотивация за чести посещения. Обаче и кафето си го бива.

Onis Coffee също отваря едва през 2023, като за краткото време на своето съществуване събира верни почитатели, които редовно започват деня си със спирка тук. Част от тях заварих по време на сутрешното ми капучино в Барселона. Официално идваха да грабнат доза кофеин, ала съм уверена, че всъщност копнееха да позяпат пича и да изнамерят причина да се покикотят пред него.

Не ги видя, и аз го направих.

flet uait kafe


За топли дни в това каталунско кафе има лате с лед, матча лате с лед и чай лате с лед. За по-непретенциозното време менюто включва пълна палитра с класически предложения: еспресо, кортадо, капучино, лате, американо, бач брю. Самото кафе е от Three Marks Coffee, пекарна за кафе в Барселона, перчеща се със следния любопитен детайл: собственици са Marc, Marco & Marco, или трима броя Марк, откъдето идва и изборът на име. Предлагат се и пакети за закупуване.

къде да пием кафе в Барселона


Интериорът е някак аристократичен и същевременно минималистичен, прибавени са стайни растения и картина. Под необичайната витрина има 2-3 вида печива от пекарна Obrador Duval за допълнение към напитките. Мястото позволява двама души да се настанят както вътре, така и отвън. Със сядането най-доброто кафе в Барселона не приключва. Отдъхваме и продължаваме смело напред.

Вижте повече за Onis Coffee Barcelona тук.


Orval Studio

Изпито кафе в Барселона: колд брю
Кафе машина: La Marzocco


Where creators meet coffee.

Две нива. Човеци, кучета, растения, предмети. Напитки, храна. Пункт за среща с всички или такъв, в който да вирееш необезпокояван. Съвсем по дефиницията за артистично студио.

какво е дрип кафе матча лате с лед


Всяка съставка е с проследим произход от местни производители. Кафето идва от Nomad (кът, за който ще поговорим скоро), концентратът за чай лате се взима от Chy Barcelona, конфитюрите са на La Madre de Miren, а матчата е от Hidden Coffee Roasters. В двуетажното каталунско кафене ще се нагледате на печива и торти от Obrador Duval, Origo и The Cake Man Bakery – пекарни в Барселона, доказали се с качествено многолистно тесто и божествени цветни сладкиши.

Barcelona specialty coffee guide for 2025


В Orval Studio Barcelona се провеждат и различни тематични събития като поп-ъп изложби за керамични съдове и вечерни сесии с вино и таро карти. Мястото е рай за хипстърска литература, сиреч списания и книги, с чиито корици можете да впечатлявате приятелчетата си при гостуване и(ли) да сваляте мацки в социалките.

Вижте повече за Orval Coffee Barcelona тук.


Mollo Coffee

Изпито кафе в Барселона: лате
Кафе машина: La Marzocco

капучино в Барселона


Много врати на кафенета съм отваряла и съм ги затваряла, изнасяйки напитка ту-гоу в ръка. И като тегля чертата, на толкова красива чаша не съм попадала досега. Има си мъничко цвете, което, макар и сухо, допълнителна подсилва въодушевлението, дето кофеинът предизвиква сам по себе си. На пръв поглед цветето е прикачено безгрижно. На втори ще забележите вниманието, вложено в постигането на тази ефирност.

kakvo e rozovo late


Mollo Coffee е кафене в Грасия, където детайл, неподчинен на издържаната с отличен естетика, не фигурира. Всеки елемент хармонира и със съседния, и с цялостната концепция на пространството и дори многото кабели, без които обект в този град очевидно не функционира, са изрядно камуфлажирани.


Кафето тук е от пекарната на Morrow – испанско кафене, на което вече сме обръщали внимание в първата част с най-доброто кафе в Барселона. На стройната маса под стъклени похлупаци надничат  мадлени. Видът им ще ви накара минимум да отворите „По средите на изгубеното време“, а вкусът на първата ще ви помогне неусетно да поръчате цяла кутия за вкъщи. Нея Олга, собственичката, ще опакова с великолепна панделка (детайли, детайли, детайли), а вие ще понесете към София с мисия да почерпите родителката. След кратко колебание тя, от своя страна, ще избере мадлена с лимончело пред тази с шамфъстък и ще рече очакваното.
 „ММММ. Мале, Лимбеткен, много вкусно!“

пистачо лате


Ако по непонятна за мен причина не ви се струва достатъчно, в Mollo Coffee ще откриете също грамофон в действие, вази с мадами, цветя, свещи, аромати за вашия офис, дом или съзнание. Отделете малко минути, за да постоите на китната пейка пред кафенето. Вдишайте. Издишайте. И се наслаждавайте на живота.

Вижте повече за Mollo Coffee Barcelona тук.


Nomad Coffee – Lab & Shop

Изпито кафе в Барселона: бач брю
Кафе машина: Sage Precision Brewer


Всичко в този кът за кафе е обиграно до съвършенство. Хора не спират да излизат, да влизат, да разпитват, да се колебаят, без да искат да мотаят и най-вече одобрително да поклащат глава още след първата глътка. Вече повече от 10 години Nomad Coffee е институция по отношение на най-доброто кафе в Барселона.

пекарна за кафе в Барселона


За всеобщо улеснение менюто на стената е разделено на кафе за еспресо (подходящо за машина за еспресо или кафеварка) и филтър кафе (подходящо за френска преса, аеропреса, V60, Moccamaster и други машини за дрип кафе), което можете да опитате както топло, така и студено. В моята чаша се клатушка бар брю от COLOMBIA EL COROZAL със сочни нотки на праскови, ягоди и захаросани ядки.

дърти чай лате


Освен с докладите си за прозрачност на производството и със своето кафе, разпространявано към редица заведения из целия град, брандът е обичан и заради проекта The Coffee Academy – естествена крачка в развитието на бизнеса. Академията предлага разнообразни по сложност курсове, като елементарната база струва 20 евро и представлява час, отреден за дегустиране на спешълти кафе. По време на него заедно с шепа ентусиасти ще опитате едни от най-добрите кафета в менюто на Nomad и ще получите шанс да блеснете на практическо упражнение за затвърждаване на усвоеното. Целодневен индивидуален семинар, обхващаш от еспресо до лате арт, струва под 800 евро, а такъв за вас и партньора в живота е малко над 1000. Независимо дали искате да надградите уменията си за разпознаване на отличен бленд кафе, или да преследвате кариерата на бариста и точещите лиги мацки, които тя води със себе си, можете да се доверите на Nomad за солидните знания, които ще ви бъдат нужни.
 
Вижте повече за Nomad Coffee Barcelona тук.


La roseta

Изпито кафе в Барселона: cortado
Кафе машина: La Marzocco


La roseta е каталунско кафене с морски полъх. Въпреки че се намира на къси крачки от плажа Барселонета, е трудно да попаднете пред него, ако не го търсите. Това е семеен бизнес, основан преди десетилетие от баба Роса и кръстен на нея. Сладурското кафене работи до първите следобедни часове и нагостява с торти, веган кейкове, сандвичи и други вкусотии, като за някои от тях още се използват рецептите на бабчето. Кафето и тук е от Nomad (казах ви, че са големи!).

kafe kortado


Интериорът е приятен, с доста дърво. И все пак съм по-впечатлена от външната обстановка. За разлика от улиците на почти всички локации, през които крачихме нагоре, тази е мирна и без усилия тласка и минувачите към смирение. Същинско сии вю липсва, не липсва обаче простор за събиране на мислите. Нужно е само да се разположите на малка масичка, да приберете телефона в чантата след 1-2 кадъра за верни фенове и собствени блогове и да облегнете глава на прохладната стена. Останалото ще се случи от само себе си.

Вижте повече за La roseta Coffee Barcelona тук.

Не можете да речете, че не съм ви предупредила: този текст трудно се чете без чаша добро кафе.

Lilia Dakova blog

Leave a comment