Dhermi beach - Albania, Europe

Екзотиката на Албания

Съвсем в края на летния сезон (осъзнавам, че на теория вече е есен) е повече от нормално вече да сме забравили за ранните почивки на Канарски острови през юни, любимите ни английски градски пропорции през юли и горещата Италия в пълния ѝ блясък през август.

Exotic beaches in South Albania

За да финиширам слънчевото лято на 2017 г. подобаващо, решавам да се отправя към една съвсем нова дестинация. Събрала съм ви днес, за да ви поговоря за…

Екзотиката на Албания

Dhermi beach - South Albania

Към албанските градчета отпътуваме с кола през Гърция. Пътешествието трае около 8-9 часа и преминава през 59 тунела – един в България и 58 на гръцка територия. Като класически нощни птици, тръгваме в малките часове, за да акостираме на ранен плаж. Посрещаме изгрева на междуградски път към Ксамил (Ksamil) и щастливи си мием зъбите на морска гледка, подпрени на колата. Идилия 🙂

Sunrise in Dhermi beach Albania

Ксамил е част от Национален парк Бутринт. Можете да стигнете до него както с мини ферибот, така и с кола чрез обиколка по пътя към Саранде (Sarandë). Ние избираме второто, тъй като именно Саранде е първата дестинация, където ще отсядаме.

Dhermi beach - Albania, Europe

Градчето се смята за еквивалент на българския Слънчев бряг и, както почти всички албански населени места, е разположено предимно с обем по дължината от двете страни на пътя. Хотелът ни е в края на града и сме щастливи от спокойствието, което се усеща там. До центъра стигаме само за вечеря в таверна с морска гледка, където ядем паста. Гражданство на света – албански град, гръцко заведение и италианска храна. Разходката е достатъчна, за да се уверим, че онзи, който е сравнил Саранде със Слънчев бряг, очевидно никога не е стъпвал на Слънчака.

Vlore county in South Albania

На следващия ден продължаваме да се изкачваме нагоре по границата. Втората дестинация е Дерми (Dhërmi), нещо като нашия Лозенец. Завоите по пътя са безконечни, има и мини светофари, които да регулират движението в селцата, тъй като място за повече от една кола няма, няма и видимост между къщите. Хотели се строят на богато, но тъй като собствениците им бързат да ги експлоатират, стоят недовършени, с използваем първи етаж и доста арматури над него.

Лятна дестинация АлбанияПлажове Южна Албания - Дерми

Албания е на туристически пазар едва от няколко години, но за това време се развива доста добре. За оставащите четири дни опитваме най-различни плажове, като на всеки от тях има разположени чадъри, шезлонги и шатри, очакващи плажуващите да оставят шарените си кърпи и дребна парична сума. Кръстосваме по картата с надеждата да открием пясъчен залив. Оказва се, че в южната част на Албания такъв не съществува. Пием шейкове с ягода, хапваме гофрети с кокос и ликьор и гледаме залези.

Плажове в Южна Албания

В живописния каньон, където Йонийско море се среща с Адриатическо, се намира плажчето Джипе (Gjipe beach). До него стигаме по тесен криволичещ път, в който през 200 метра има отбивки, по които се изчакваме с изкачващи се нагоре коли с цел разминаване. Спираме на паркинга и продължаваме пеша към очакваното магическо място. Според бабата, която събира такси за колите, то е на 15 минути ходене. В действителност е на около 35, ако не се повлича крак по пътеката.

Gjipe beach - Gjipe Canyon - where the Ionian Sea meets the Adriatic Sea -   плаж Джипе Албания

Пясък отново няма, но пък има няколко каравани, чува се музика, продава се студена бира и дори може да се наеме топка за плажен волейбол. Представите ни за дивия отдалечен кът малко се разминават с действителността, но сливащите се морски дълбини безспорно са награда, с която да плакнем окото.

Beaches in Albania - Dhermi

Така ще я запомним тази Албания – като една земна синева, до която понякога е малко трудно да стигнеш по камъните, но пък е приключение да опиташ 🙂

Sunset over Dermi beach, Albania
Йонийско море среща Адриатическо море - Албания

3 thoughts on “Екзотиката на Албания

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s