charcoal latte - black latte with activated charcoal

Лате с активен въглен

Latte е краткият вариант на италианското caffè latte, което в букален превод означава кафе с мляко. В съвременната кофеинология латето се обяснява най-простичко така: кафе с по-малко пяна и повече мляко от капучиното.

Освен традиционното лате, по заведенията вече съществуват и доста негови разновидности.

difference between cappuccino and latte

Обръщаме внимание, че, макар да носят името “лате”, в повечето от тях дори не фигурира кафе. Съчетанието на лате + още нещо подсказва присъствието на мляко, а не наличието на кофеин. Така че се запознайте добре със свойствата на “още нещо-то”, за да знаете по кое време от денонощието е благополезно да го приемате.

charcoal latte with activated charcoal

Вече ви запознахме с матча латето, мека и приятна напитка, в чието съдържание се включват мляко и матча – специален зелен чай, стрит на ситен прах. По произход тази пудреста съставка е от Япония и има яркозелен цвят. Както всеки един зелен чай, и матчата съдържа алкалоида, който поемаме за събуждане: кофеин. Стритите листа от матча имат по-високо съдържание на кофеин от едно пакетче зелен чай и по-ниско от това на чаша черно кафе.

Време е да хвърлим поглед и към последния член от семейство Latte, който все по-смело навлиза на картата с топли напитки: латето с активен въглен, или изказано в оригинал charcoal latte.

charcoal latte - black latte with activated charcoal

Латето с активен въглен е чудодейна напитка. До преди около година се срещаше само в Англия, после навлезе към Австралия, а сега вече е и в нашия Instagram!

Черното лате се приготвя от активен въглен. Сещате ли се за активния въглен? Пием го, когато ни боли стомах или сме прекалили с алкохола по време на коктейлната вечер с приятелки. Попадайки в организма, активният въглен се свързва с токсините и помага за тяхното извеждане от тялото. “Активен” се нарича заради активното действие, което има и след като токсините са премахнати. Казано с други думи, детокс процедурата е с продължително действие.

detox charcoal latte

Освен че има силен детоксикиращ ефект, мекото черно лате е изключително вкусно. Сладичко е и не е необходимо да добавяте допълнително захар. А ако случайно не сте го забелязали от снимките в публикацията, ще ви кажем още, че е и доста фотогенично 🙂 Черният активен въглен на прах се смесва в красиви комбинации с млячната пяна, която се разлива върху него. Instagram, pinterest, стената у дома – изберете сами къде да поставите снимката.

черно лате с активен въглен

Ние опитахме латето с активен въглен във FACH – едно от емблематичните местенца на Братислава. Останахме толкова очаровани, че още на следващия ден се върнахме обратно 🙂

charcoal latte food-grade activated charcoal

Макар в България все още да няма място, в което се предлага лате с активен въглен, добрата новина е, че можете да си направите черната напитка и в домашни условия. Необходимо е само да се снабдите с активен въглен, който е годен за приготвяне на храна. Такъв има в Amazon, например.

Charcoal latte with activated charcoal

Денят се познава по сутринта кафето!

One thought on “Лате с активен въглен

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s