FishLove fashion designer Kenzo with Bonito and artist producer Goldie with Redfish

FishLove в България

Обичате ли рибка? Речна, морска, океанска?

изложба FishLove Goldie галерия Credo Bonum

Goldie with Redfish and Lilly with a Lavender Shirt, или иначе казано – Голди с костура и Лили с лавандулата

В свободното си време моят Татко Боби е рибар с доста многокилограмови чудовища в кариерата и ви гарантирам, че още на 10-годишна възраст си бях изяла цяложивотната дажба от балкански пъстърви, филета от бяла риба, любимите костури, огромни никулденски шарани и всякакви други деликатеси. Заргани, лефери, раци и жабешки бутчета също винаги са фигурирали в менюто.

FishLove Helena Bonham Carter with big eye tuna

Хелена Бонам Картър с големоока риба тон

А какво става с тези риби и морски дарове днес? Разказвам веднага. Около 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов. Това означава, че не само бащите хващат риба, за да може дъщерите им да си хапват минимум два пъти седмично, ами цяла Европа потребява много повече морска храна, отколкото може да улови в своите води или да отгледа в рибните ферми. Казвам ви го и с други думи: на 9 юли запасите от риба за 2018 година официално свършиха – сега разчитаме на внос. Годишно консумацията на риба се увеличава два пъти по-бързо от нарастването на населението, като човек яде средно над 19 килограма годишно. Вследствие на такива числа, морските видове са с близо 40% по-малко, отколкото са били преди да съм родена.

Изложба FishLove в галерия Credo Bonum Gallery

Мама, Кензо и Голди

FishLove е благотворителна организация, създадена през 2009 г. от Nicholas Röhl, съсобственик на японския ресторант MOSHIMO, и актрисата Greta Scacchi. Целта е да се повиши общественото внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми на планетата. Как се повишава обществено внимание най-лесно? Живеем в света на социалните мрежи, следователно отговорът е със селебритита!

FishLove actress Judy Dench with European Lobster

Джуди Денч с европейски омар

Фотографиите на Goldie (с морски костур), Хелена Бонъм Картър (с големоока риба тон), Кензо (с паламуд), Джуди Денч (с европейски омар), Бен Кингсли (с калмар), Ема Томпсън (нещо като черна риба нож/сабя/друго оръжие за дуели) и още редица познати лица са превърнати в принтове, които всеки може да закупи от сайта на организацията – fishlove.co.uk. Събраните средства се разпределят към организации, работещи по проблемите на свръхексплоатацията на морски ресурси.

FishLove exhibition artist musician Goldie with Redfish

Goldie с морски костур

Какъв е изводът? Можете хем да си имате Goldie в стаята, хем костур бонус, хем да помогнете малко на морските екосистеми на планетата.
Ако пък искате да се снимате с Goldie и костура, можете да го направите в галерия Credo Bonum до 27 август 😉

FishLove exhibition Credo Bonum Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s