Беладжо, Комо - Ломбардия, Италия

La Dolce Vita: езерото Комо и другата Италия

Обобщено Италия значи капучино > каноли > пица > вино > еспресо > джелато > Aperol; Aperol > чаша вино > бутилка вино > може би още пица.
Означава и доста шопингуване покрай седмицата на модата в Милано, а седмица на модата в Милано е всяка седмица.
Означава и цветни разходки между едноцветните руини, останали от една още по-величествена цивилизация в Рим.
Означава и салоните в Неапол, аранжирани така, че да замаскират всяка политическа дискусия на Мусолини и да придружат всеки творчески замисъл на Уайлд.

Commune di Bellagio - Lago di Como - Italia

Изобщо Италия означава цял един свят, в който la dolce vita доминира като лайфстайл. И други стилове има между уличките с видимо изкуство, но те остават скрити за обществото, което отива там да измине гореописаните редове с хедонизъм.

Сладък живот живеем и ние, след като слизаме от влака на гара Сан Джовани в Комо. Пътешествието ни до градчето в Северна Италия лъкатуши между малки селца и изрязани планини, като тук-там ни достига загатване за Швейцария и обхвата ѝ, който иска да се настани дори на мобилните ни телефони.

Беладжо - езеро Комо - Италия, Ломбардия

Градчето Комо в Ломбардия е само една от призмите, през които можете да наблюдавате езерото Комо (официално Лаго ди Комо // Lago di Como). В общи линии на която и точка от У-образната водна площ да се озовете, все има сини хоризонти и ведрина, с които да плакнете очи. Освен Комо, най-големите градчета и селца, разположени на брега на Лаго ди Комо, са Леко (Lecco), Беладжо (Bellagio), Менаджо (Menagio) и Варена (Varenna).

Езерото Комо - Ломбардия, Италия

Тази внушителна гледка, на която се наслаждавам с цвят от олеандър в косите, не остава незабелязана и за редица знаменитости. Джордж Клуни си има вила, отново с олеандрова нотка (Villa Oleandra в селцето Лальо), в която посреща Принц Хари и Мегън Маркъл; Villa Melzi d’Eril е била посещавана от Лист и Стендал, а Villa Carlotta очевидно е вдъхновила последния да напише една от най-известните си творби – “Пармският манастир”. Вилички по ръба на Лаго ди Комо имат и Роналдиньо, Мат Белами от Muse и Madonna. А и доста други хора с афинитет към естетиката и солидна сума в банковата сметка.

Езеро Комо - вила Олеандра - Джордж Клуни

Продължавам да се любувам на дълбокото около 425 метра синьо. И съм щастлива Лилия, макар олеандърът да е върху плитките ми, а не на надписа пред вилата с изглед към езерото Комо.

Радвайте се и вие на чудесата, които ви се предоставят.

Беладжо - езеро Комо, Ломбардия


Послепис: знаехте ли, че олеандърът бил отровен?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s