Augustinerhof town house Basel Munster cathedral hill

Музеи и пазари за вехтории в Базел: Kunstmuseum & Petersplatz

Augustinerhof Town House near Basel Munster hill

Базел е доста ослепително швейцарско градче, стига да знаеш в коя негова част да разпределиш времето си. След час и половина предварителен рисърч, научавам кои са музеите за задължително посещаване, топ локациите за снимки в Instagram, за пазар на плодове, за пиене на топъл шоколад и за панорамни гледки, пекарните за местни сладкиши, ателиетата за дизайнерски картички и магазините за пушене на марихуана с медицинска, или поне почти такава, цел. За последното няма да ти давам напътствия – отчасти заради реномето ми и от други части заради факта, че текстът може да стигне до шефката на баба ми.

Rhine river Mittlere Brucke basel - statue amazon with a horse

Първият ден в Базел е посветен на Kunstmuseum & пазара Petersplatz.

Kunstmuseum Basel

Kunstmuseum Basel съхранява най- голямата публична колекция с картини в цяла Швейцария.

The burning giraffe Salvador Dali in Kunstmuseum - Basel Switzerland

Горящият жираф на Салвадор Дали

Какво можеш да видиш в постоянната колекция на Konstmuseum в Базел? Един от мостовете с лилии на Клод Моне, “Горящият жираф” на Салвадор Дали, “Ta Matete” на Пол Гоген, “Мъртвият Христос в ковчега” на Ханс Хоблайн Млади (княз Мишкин в “Идиот” на Достоевски твърди, че при вида на тази картина вярата на всеки може да пропадне), някои от жокеите на Едгар Дега, един от автопортретите на Винсент ван Гог и неговата Маргарит Гаше с пианото са само част от произведенията в залите на музея.

Monet - La passerelle sur le bassin aux nympheas - 1919 Basel Switzerland

Лилиите на Клод Моне и Лилия

Ще откриеш още творби на Пол Сезан, Едвард Мунк, Амадео Модиляни, Едуард Мане, Рембранд, Анри Русо, Анри Матис и Пикасо. Входът в свободен всяка първа неделя на месеца, иначе струва 16 швейцарски франка (15 евро).
Адрес: St. Alban-Graben 16, 4051 Basel

Vincent van Gogh - Marguerite Gachet au piano 1890 Kunstmuseum Basel

“Marguerite Gachet au piano” на Винсент ван Гог

Flohmarkt Petersplatz

Пазар-битак за всякакви стоки: от предпоследния PlayStation през изкуствен шал Hermès или ръчноизработени брошки до плоча с италиански песни, детски играчки или мъжки чизми от естествена кожа от миналото десетилетие. Сергийките на Петерсплатц са отворени от ранна сутрин до ранен следобед всяка събота. Дори да не си купиш нещо, определено си струва да се пуснеш на обиколка сред винтидж съкровищата. Бонус: на входа на градината има страхотни палачинки.
Адрес: Petersplatz, 4051 Basel

Flomarkt Petersplatz flea market Basel

Следващите крачки ще са към мостовете над реката Рейн, хипстърските кафенета в Базел и старите порти, които някога са пазели града. Следете страницата на Kinky Potion Portion във Facebook & Instagram, за да ги извървим заедно.

Flomarkt Petersplatz Flea Market Basel

2 thoughts on “Музеи и пазари за вехтории в Базел: Kunstmuseum & Petersplatz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s