Sicily instagrammable streets Taormina

Лимони и керамика в Сицилия: Таормина

Таормина е една от перлите на Сицилия и почти всеки пътешественик минава да види нейния блясък.

Corso Umberto shopping streets Taormina Sicily

За Таормина задължително ви е необходима рокля с макси (или минимум миди) дължина. За предпочитане е да има ярък принт във флоралната или плодовата гама. С такава съм се сдобила и аз, пазя я специално за градчето от над месец и я преобличам в колата по пътя натам.

Corso Umberto - Narrow streets of Taormina Sicilia

Таормина е кацнала удобно на хълм с гледка към Йонийско море. Това е Монмартърът на Сицилия: град, пълен с артисти и с цветове. Навсякъде има лимони, магазини за керамика, цветни плочки, балкони с падащи сукулентни растения.

Succulent plants in Taormina SicilaMost instagram places Taormina Sicilia

Corso Umberto (улица “Умберто”) e главната улица в градчето. Началото ѝ е при Porta Messina, а краят – при Porta Catania. Това са двете врати, през които някога се е влизало в крепостните стени на Таормина. Оттам е минавал и пътят от Месина към Катания. Корсо Умберто е истинска пешеходна артерия, по която ще видите останки от различни епохи – нормандска, арабска, готическа, барок.

Instagram places in Taormina

По цялата улица гъмжи от народ, има китни ресторантчета и магазини с познати и непознати брандове за дрехи. На номер 81 е Hotel Victoria, където Оскар Уайлд е отсядал, а на номер 139 се пресича с Vicolo Stretto – най-малката улица в Таормина (толкова малка, че бихте я пропуснали с лекота, ако не беше непрестанно пълна с туристи, които си правят снимки, докато се опират в двете ѝ стени).

Smallest street in Taormina - Vicollo Stretto

Това до джелатерията е “Виколо Стрето”, най-малката улица в Сицилия

Едно от местата, от които можете да се насладите на гледка към необятното Йонийско море, е piazza IX Aprile // площад “9 април” в Таормина. Историята зад името е забавна. Първоначално това е piazza Sant’Agostino (площад “Свети Августин”). На 9 април 1860 г. по време на литургия в Дуомото (катедралата на Таормина) се разбира за пристигането на Джузепе Гарибалди в градчето Марсала, за да освободи Сицилия от испанско владение и да я направи част от Италия. Впоследствие се оказва, че Гарибалди отива в Марсала един месец по-късно, но за площада остава името “IX април”.

Taormina Ionian sea view from piazza IX april

Chiesa di San Giuseppe // Църквата “Свети Йосиф” е на същия площад. Построена е към края на XVIII век и е само барок, барок, барок. Дори тя е в унисон с цветовете на града – ще видите мрамор в бяло, розово, сиво и жълто.

Chiesa di San Giuseppe piazza IX aprile

Полезно е да знаете още:

  • Пътища

В Сицилия всички градски пътища са странни. Релефът не е позволил да се използват много прави отсечки, затова трябва да се предвидят десетки завои по лъкатушещи пътчета, за да се стигне до центъра на даден град. Таормина не прави изключение.

Pedestrian streets in Taormina - Porta Messina Taormina

  • Толове

Повечето междуградски пътища на острова са безплатни, но на А18 и А20 в Сицилия има толове. Това ще рече, че на влизане в Таормина трябва да платите скромна сума, а на излизане – да покажете билета за тази операция.

Corso Umberto shopping streets in Taormina Italy

  • Бензиностанции

Автоматите на бензиностанциите в Сицилия не връщат ресто. Ако искате да заредите гориво за 20 евро, не бива да пускате 50-еврова банкнота, а точна сума. В противен случай трябва да отидете с издадената от автомата бележка в работен за бензиностанцията ден (неделята отпада, разбрахме го по трудния начин) и да се разправяте с някой италианец. Има известен шанс да ви върнат парите.

street artists in Taormina Sicily

  • Паркиране в Сицилия

С паркирането всичко е доста сложно. В Марина ди Рагуза можете да паркирате от дясната страна на улиците. В Модика купувате билети от табакините (магазини за цигари, тютюн и лотарийни билети за печелене на милиони). В Агридженто можете да очаквате дебели италиански дядовци да изскачат от своите малки гаражи и да ви искат пари, за да пазят автомобила “за колкото време щете”; по-добре е да не щете. Съветът ми за Таормина: не разчитайте на полицаите! Те ви изчакват да си тръгнете и все пак ви слагат фиша под чистачките, след като паркирате на указаното от тях място за свободно паркиране.

Teatro antico in Taormina Sicily

Ето така – с една скромна глоба и лимончело за десерт след десерта – се измъкваме от града. Ще помним дълго жълтия цвят на керамиката в Таормина и пицата във Villa Zuccaro.

Most instagrammable places in Taormina Sicilia

Още от СициЛилия можете да четете тук:
>> Кафе и каноли – Модика
>> Винаги някъде е лято, затова пътуваме

street artists in Taormina Sicily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s