Канарски острови Музей Лагомар

Музеят Lagomar или къщата на Омар Шариф в Лансароте?

Какво е правил Омар Шариф в Лансароте? До какво води склонността към залагане? Какво крие музеят Lagomar? Колко бара може да има в къщата, в която живееш? На тези въпроси търся отговори в днешното парче текст.

Музеи в Лансароте 2020 - Лагомар
Лагомар музей в Лансароте

В Лансароте можеш да попаднеш на любопитни музеи. Такива си имат растението алое вера (не успях да взема решение как да членувам “алое вера”), земеделието, съвременното изкуство, виното, пиратството, дори паразитите по кактусите (видът е cochinilla, от него идва цветът кохинеал или кармин).
Спирката е в музей LagOmar.

Жул Верн Тайнственият остров филм

lagOmar всъщност е къща. В сравнение с нея съвременният дизайн може да яде не просто пасти, а направи цели торти с дебел фондан отгоре. Проектирана е за Сам Бенади, британски предприемач с доста добра ориентация по отношение на архитектурата. Къщата е започната от ръката на Сезар Манрике (кой друг?), след което е подхваната от Хесус Сото. Целта е била да пренася в атмосферата на “1001 нощи” и определено въображението ми се разходи и натам, докато преплитах крачка и бърках посоката между пещери, малки врати, стълби и коридори.

Романтични хотели в Лансароте

По време на лансаротските снимки на филма “Тайнственият остров” по романа на Жул Верн, Омар Шариф вижда къщата. Влюбва се в нея (кой не би?) и я купува. Не успява да ѝ се радва дълго. Сам Бенади знае за склонността на актьора към залагане и по време на партия бридж го подхлъзва да заложи имота. Онова, което Шариф не подозира, е че Бенади е шампион по този спорт, тире, игра с карти. 

Къщата на Омар Шариф в Лансароте

Ето как къщата на Омар Шариф се превръща официално в музея Lag-O-Mar.
Завалията Омар.

Най-красивите места в Лансароте

Връщам се в приказката. Официално тя е частна собственост. Всички коридори и помещения са изградени в естествения лабиринт, образуван след изригването на вулкана. В екс-къщата на Омар Шариф има два басейна: един, около който можеш да преминеш, както и един, който се вижда небрежно от издигнатите тераси и принадлежи на така наречените guest cottages – това са два апартамента в музей Лагомар. Можеш да наемеш всеки от тях срещу на практика скромната сума от 740 евра на седмица. По всяка вероятност да пиеш малвазията си около този басейн те кара да се чувстваш добре.

  • Хотели в Лансароте романтика
  • музей Lagomar
  • Музей Цезар Манрике
  • Музей Омар Шариф в Лансароте
  • Къща на Омар Шариф Канарски острови

Освен симбиозата между скали, материали и растителност, в този музей в Лансароте можеш да видиш клетки с птици, кръгли спални помещения с необичайни прозорци, изковано до чудност желязо и дори залата, в която се е състояла заветната партия бридж. 

За финал споделям табелките на мъжката и дамската тоалетна.

Aseos in Lanzarote

Още за тайнственият живот на Лансароте можете да четете в следните посоки:

Jameos del Agua

Плажовете в Лансароте

Вино в Лансароте

Островът на Сезар Манрике

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s