Международен ден на кафето

Всеки, който ни познава, знае добре, че за нас всеки ден е ден на кафето.
Пием го, откакто имаме навършени 13 (а и преди това от кафеварката на дядо, ама Ти-хо!), експериментираме с cold brew, преси, кафеварки, кокосово мляко, в редки случаи сиропи и украси.

Все пак почитаме великия международен ден на кафето, отбелязван на 1 октомври, със специална селекция на едни от най-красивите чаши с кофеин, които сме пили през изминалата година. Насладете се, вдъхновете се, почерпете се!

Френска преса

За пръв път преса за кафе се използва във Франция, патентът е на дизайнер от Италия (Паолони Уго), а най-великолепното кафе в този спомагателен уред пихме в The Bent Arms – странноприемница от XVI век в Южна Великобритания.

Drip
При дрип кафето (drip coffee) методът е следният: върху смляно кафе се разлива гореща вода, вследствие на което течността директно “пада” в чашата. Важно за добрия дрип е равномерното разливане на водата, както и сортът на кафето, разбира се. Къде дрип-ирахме ние? В Будапеща, кафене Madal.

Madal Cafe - Budapest Hungary

Капучино
Капучиното е класика и макар в Италия да го пият само сутрин, ние силно се наслаждаваме на присъствието му в неделните ни следобедни разходки. Любимо ни е ваниловото капучино в Двата жирафа – 2 Giraffes Espresso Bar, особено ако идва с малка целувчена бисквитка или друго сладко изкушение.

2 Giraffes Espresso Bar Sofia

Latte art
Освен популярен хаштаг в Instagram, изкуството на & върху латето се дължи на факта, че наличието на толкова много мляко позволява всестранни декорации, които да се развихрят в чашата. Нашият избор е момичешки и романтичен, сигурни сме, че доста от приятелките ни си мечтаят за него.

Onda latte art

Flat white
Флет уайт напитката е подобна на латето, но има по-малко млечна пяна, чиято консистенция е нежна и на малки мехурчета. Все още е спорно дали родината на flat white е Австралия, или Нова Зеландия, но ние го откриваме в Starbucks и сме доста доволни от резултата.

https://www.instagram.com/p/BRLIL-LFprV/?taken-by=kinkypotions

Кафе на джезве
Да пием кафе на джезве означава преди всичко, че имаме достатъчно време да се насладим на сутрешно кафе у дома, без да бързаме за работа, лекции, курс по италиански или поредния полет. Оценяваме кафето на джезве и неговата символика, оценяваме и когато успеем да предотвратим изкипяването му върху котлона.

Кафе на джезве София

Време ли е за следобедно кафе?

One thought on “Международен ден на кафето

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s