mejdunaroden den na kafeto

Международен ден на кафето 2021

Традицията нарежда за всеки международен ден на кафето да отправя признателност към онези чаши от керамика, порцелан, стъкло или хартия, които са съдържали кофеин и са ме държали ведра, силна, смела и щастлива през годината.
Благодаря ти, кафе!

най-доброто кафе в София

Фантастично кафе и къде да го намерим

Тъй като вече съм ви говорила за видове кафе, за кафе на чуждестранна територия и за някои от любимите ми начини за приготвяне на кафе, днес разглеждам кафето в хода на годината и опитвам да обособя различни комбинации в зависимост от сезона.

международен ден на кафето 2021


Кафе през есента

Връщам лентата назад до октомври 2020 и започвам броенето там. Есента е благодатен сезон за кафе вариации. Макар да мога да лоча еспресо целогодишно, през октомври обикновено започвам да поръчвам филтър кафе. През октомври вече сме изчели всички възможни и невъзможни клишета за носталгията по лятото в Инстаграм, но ми се струва по-удачно вместо да страдаме по него, да измисляме начини да държим ръцете и душата топли по-дълго. Чаша филтър кафе е едно такова предложение. Не забравяйте, че ако го поръчвате във вида кафе ту гоу, ще трябва да се въоръжите с търпение, докато стане готово. Филтър кафето изисква малко повече време за приготовление от мляното кафе, което мятаме в машина и въртим ръчката. Пожелавам ви всяко филтър кафе през тази есен да има чудесна плътност.

проданчин кафе софия

Кафе през зимата

През зимата рядко купувам кафе навън. Стандартният ми метод за топлене е греяно вино, дори ако денят е събота, а часът е 11 сутринта. Кафето през зимата трябва да бъде уютно, топло, симпатично и дори малко празнично. Ето защо обикновено предпочитам да си стои на стайна температура.

международен ден на кафето

Ако реша да го разходя навън, то обикновено е само за да се полюбувам на някоя гледка в близост до прозорец или веранда. Представям едно кафе, които получиха планинска гледка. Аз получих еспресо без захар.

есенно кафе

Кафе през пролетта

Пролетта е любимият ми сезон от малка. Животът по такова време започва да преминава през всички клонки – феномен, който можете да съблюдавате в детайл и без да се доверявате на Алберт Хофман. Носи се усещане за разпукване, за разбуждане, носи се и все по-често аромат на кафе от нечий широко отворен прозорец.

международен ден на кафето

През пролетта започвам да се глезя с капучино или лате, придружени от някое леко четиво или сочно печиво. Тук са капучино с канела и лате с бадемово мляко. Едното раздава мистерии, другото се готви за изложба.

интернационален ден на кафето 2021

Кафе през лятото

Безметежност, страст, страх, вълнение, изгубване, търсене, реципрочност, самота, любов, купон, магия. Едно е сигурно – лятото никога не е скучно дори в турбулентните времена, в които живеем напоследък. Лятно кафе е всяко кафе, което изпиеш с кеф даже тогава, когато вътрешно ти се плаче.

най-доброто капучино в софия

И въпреки че последното лято беше едно от най-сумрачните в живота ми, мога единствено да съм доволна от палитрата с чаши кафе, която подредих по време на него. Стискам палци следващото да е по-слънчево, по-чужбинско и с повече чаши от био пластмаса, в които да пием онова ми ви бяло фрапе.

бяло фрапе гърция

Пак припомням, че всеки ден е ден на кафето и ви пожелавам да откриете онзи coffee ентусиаст, чиито очички светват с радостна искра всеки път, когато чаша кафе с негово име се измагьоса в полезрението му. Моят такъв човек е мама. И днес ще я черпя с хубаво кафе.

One thought on “Международен ден на кафето 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s