Chanel Métiers d’Art 2018/2019: повече блясък, по-малко кожа и животни под ножа

Уверили сме се вече, че Карл Лагерфелд не прави ревюта. Той прави спектакли. Вчера египетското крило на музея на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк беше сцената на поредния такъв, познат още като Chanel Métiers d’Art 2018/2019.

Embed from Getty Images

Métiers d’Art
Това е почит, отдавана от модната къща. Това е занаят. Това са още онези 26 ателиета на Chanel, в които до безупречност се владее изкуството на бродерията, плисетата, бижутата и прецизно поставените копчета.

Шоуто Métiers d’Art е извън всяка класация, предопределена от модните сезони на годината (fashion weeks AW/SS, menswear, cruise). Chanel на Coco в ръцете на Карл е извън сезоните и извън времето, Chanel на Coco в ръцете на Карл винаги открива начини да ни изненада.

Embed from Getty Images

Точно ден преди да представи тазгодишното дефиле, френската модна къща обяви и решението си да спре да използва козина и кожа в своите колекции. На пръв поглед това не е кой знае каква иновативност – преди известно време и от Gucci подадоха същата заявка. Къде е уловката? Чичо Карл ще спре да залага и на кожа от екзотични животни. Тоест спасяваме на само заешката козина, но също така и змийската или крокодилска кожа.

Embed from Getty Images

Докато навън сивее от мъгла, шипове по улиците за истински графове и неразумно наредени плочки, ние си позволяваме да се пренесем поне за мъничко в света на разкоша. Не защото го желаем от сърце, напротив – съвсем щастливи сме, че отделяме (сравнително) разумно количество от месечния си доход за дрехи, чанти и обувки. А просто защото си заслужава поне да го потупаме по рамото и да му благодарим, че ни размечтава и ни кара да сме признателни за всичко, което имаме, макар и извън френските стени на тези 26 бутика.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s