Берлин по време на Berlinale

Днес ще си говорим за Берлинале – точно така, онзи филмов фестивал, на който знаем, че се гледат много европейски филми, представят се много независими проекти, случват се много премиери. Този февруари трябваше да направя един много нелеп избор, и все пак – избор, който щеше малко или много да промени следващите ми месеци в София. Разбира се, аз избрах да се кача на самолета, независимо от последствията, които щях да си понеса, заради необходимостта ми да видя как го правят извън границите. И ако трябва да бъда честна, нито за миг не си спомних за нашите филмови звезди и тяхната прекалено тясна кутия.

Берлинале филми - Берлин 2019

И така. Моят Берлин с моите приятели, без кралска кръв, без тайни. Само с лъскавите ми високи кецове, извоюваната акредитация и самозабраната за снимки, поради самозабравата от културното удоволствие.

Интересен факт: да имаш акредитация за фестивала не означава да гледаш всичко, което поискаш. Ето как се случва: всички млади хора (защото само младите са толкова амбициозни за ситуацията) се надпреварват при оформянето на опашката към билетната каса рано сутрин. И като кажа рано сутрин, наистина имам предвид рано сутрин – отиваш там в 5:30 и чакаш касата да отвори чак в 8:30. Поне бяхме от първите в наниза. Препоръчвам клинове за йога и топли пуловери за случая.

Berlinale 2019 schedule and movie theatres

Следват първите прожекции за деня – те започват още в 9:30. Беше истинско изпитание за духа и възприятието, а след излизането от великолепните киносалони, веднага тичахме към най-близкото кафене за голяма чаша филтър кафе to go, което свършваше особено прецизно по време на следващите няколко спирки в метрото, на път към втория филм или обедната дискусия от формата Berlinale Talents.

Berlinale Talents 2019 discussions

Пореден салон, този път театрален. Прожекция в 12:30 или отворен разговор. Откраднат час за обяд и промъкване в някоя близка фотогалерия. Прожекция в 18:30. Нов салон, още по-голям от предишния, с още една ложа отгоре и още по-наситен червен цвят на завесите.

Интересен факт: хората остават след края на самия филм, уважително изчакват надписите да приключат. Защото – изненада! – това е признание към целия екип, създал тази божествена наслада – филма. Как ли би се усетило, ако и ние започнем да го практикуваме това в нашата прекрасна София?

Вечеря или коктейл, зависи как се чувстваме. Последната прожекция за деня. Най-често премиера. В 22:30 залата е пълна, режисьорът и част от най-доверените му лица седят някъде в публиката, заедно с нея. Филмът приключва. Следва половин час, отделен за въпроси и разяснения по това, което сме видели.

Berlinale 2019 movie theatres red carpet

Интересен факт: след всяка прожекция, хората в салона ръкопляскат. Не е театрална постановка, ще кажете. Не сте готини, ще кажа аз.

Моите любими дни в Берлин бяха свързани с два филма и един танцов клас.
Първият филм беше непредвиден, озовах се напълно случайно в залата и по-благодарна не съм била през седмицата си в този постоянно пулсиращ град. Филмът се казва “Monos”, режисьор е бразилианецът Алехандро Ландес. Силно препоръчвам, ако ви попадне някъде. Необикновена красота в една крайна действителност, за която знаем прекалено малко. Вторият филм е на македонските ни съседи и носи името “God Exists, Her Name is Petrunija”, на невероятната Теона Митевска. Абсолютно клони към нашия български манталитет, страхотна комедия (по най-реалистичен и семпъл начин), след края на която оставаш с една дълбоко залепнала горчилка около небцето.
За танцовия клас ще кажа само едно – благодаря, Ерол Александър, за възможността да прекарам час и половина на това място с тези хора. Бих се преместила в Берлин заради тази огромна бяла зала.

Благодаря, Берлин, че ме срещна с толкова освободени, талантливи и чисти хора. Пожелавам ви да си запазите датите за догодина, защото със сигурност никъде другаде няма такова общо вълнение, такъв масов стремеж към подкрепа в сферата.

Berlinale 2019 movie theatres

Натали. Удовлетворена.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s