Скоунс и следобеден чай в Англия

Урок по британска история: следобеден чай

Ритуалът, наречен afternoon tea – следобеден чай – все още не е достатъчно популярен у нас и често идеята зад ЧАЯ остава криворазбрана. Отварям една страница урок по британска история и ви показвам нагледно как се почувствах като малка краличка, която слага бучки захар и пие от порцеланови чаши с вирнато нагоре кутре.

Следобеден чай в Лондон

Небезизвестният следобеден чай звучи просто като напитка, но истината е по-комплицирана. Tea в Англия наричат едно цяло хранене. То може да бъде както следобедно (afternoon tea), така и вечерно (high tea).

Как пият англичаните следобеден чай

В тази чаша успешно мога да ви гледам на чай. Ай-ай!

High tea, което звучи нещо като “вечерен чай” в превод, е било последното хранене преди лягане. Казано с други думи, младите дебютантки в обществото са били привиквани на tea наместо на вечеря. Supper не вàжи винаги при брулените хълмове, това се опитвам да ви кажа.

Скоунс и следобеден чай в Англия

Afternoon tea изживяването, за което ще си говорим днес, в хронологичен план възниква по-късно от вечерния чай, през 30-те или 40-те години на XIX век. Само чуйте историята, за която се смята, че дава началото му…

[прочистване на гърло и класическа музика за фон]

Следобеден чай със скоунс Лондон

Преди следобедния чай да се появи като обичай, англичаните взимат две солидни блюда на ден: закуска и вечеря. Сами разбирате, че часовете между двете хранения са дълги. Един ден лейди Анна Мария Ръсел, херцогиня на Бедфорд, се чувства типично за една жена в обикновен ден: отегчена и гладна. За да балансира второто и да разплете първото, поръчва да занесат чай и леки похапки в стаята ѝ. Гладът и отегчението преминават, ето защо лейди Анна започва да пие следобеден чай със сладкиши и сандвичи всеки ден. Скоро се присъединяват и други лейдита, а малко по-късно се превръща в обичай.

Следобеден чай в Англия

Следобедният чай включва finger sandwiches и сладкиши. Но първо отварям скоба за нещо от особена важност:

Следобеден чай в Националната портретна галерия в Лондон

Нали ме разбирате?

Finger sandwiches са тесни продълговати филии хляб с отрязани корички (такива често поднасят и в книгите на Агата Кристи, бележка на блогъра). Едни от най-разпространените фингър сандвичи са този с краставица, сандвич с яйце и кресон, с шунка и горчица, както и канапе с пушена сьомга.

Следобеден чай със скоунс Лондон

Историята не мълчи какви са били традиционните сладкиши в началните десетилетия на afternoon tea във Великобритания. Това обикновено са класическите маслени shortbread бисквити или десерти с пандишпанови блатове:
– trifle (трайфъл е десерт с бишкоти, яйчен крем и плодове… почти като онзи, който Рейчъл искаше да направи за Деня на Благодарността);
– Victoria sponge (Виктория спондж е пандишпанова торта със сладко от ягоди);
– Battenberg (Батенберг е пандишпанова торта с квадратчета в два цвята, обвити със сладко от кайсии и марципан).

Скоунс с ягоди и клотед крийм

През XX век обаче любимите scones се включват към менюто. Какво са скоунс? Английският за дъмис – пардон, начинаещи – веднага ще ви каже: scones са малки хлебчета с леко сладък вкус. Сервират се със сладко от ягоди и Cornish clotted cream (Корниш крийм е специфична гъста сметана; когато казвам специфична и гъста, следва да разбирате над 55% мазнини).

Следобеден чай в Лондон

Днес afternoon tea продължава да е ритуал, който осигурява на небцето ви нефиксиран брой чаши чай заедно със сандвичи и сладкиши. Сервират се кани с чай и тристепенен поднос. В чинията най-долу стоят сандвичите, в средата има скоунс със сладко от ягоди и клотед крийм, а най-отгоре се мъдрят дребни сладки, макаронченца, мини тортички и мусченца.

Класически следобеден чай

Следобедният чай, на който блажено се насладихме с моите момичета, беше в ресторанта на Националната портретна галерия. Той предлага прилично меню и още по-прилична гледка над Лондон, която си струва да видите. Ако крановете из нея ви смущават, най-добре да изпиете още една каничка с чай.

История на следобедния чай

Още от поредицата “Как да живеем като лондончани вчера, днес и утре” можете да откриете тук:

5 правила за брънч в Лондон

Gin craze

Peggy Porschen

Victoria & Albert

Нотинг Хил

Зима в Лондон

Мери Попинз и улица “Черешова”

London Fashion Week

The Clash

Класически следобеден чай в Лондон

Край.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s