Еко къщи в България

България е супер яка: еко къщи, Лещен и Ковачевица

През последните няколко години сред всички, които обичат да пътуват (а впечатлението ми е, че вече наистина всички безбожно обичат да пътуват, както и са поклонници на кафето), се зароди любопитството към така наречените еко селища и еко къщи. Но какво всъщност е еко къща?

Leshten Bulgaria

Позволявам си да мисля, че масово се отива някъде заради добри отзиви, прилична цена спрямо качество или instagrammable веранда. Ето защо днес ми се ще малко да си обърнем внимание към ЕКО частта на тези селища и къщи, тъй като именно това принципно би следвало да е сред движещите елементи, когато отворите да правите букинга.

Panorama Guest House Leshten
Какво е еко къща?

Еко къщата е къща, която е направена сред природата, от природата и за природата. Еко къщичките се строят така, че да имат минимално негативно влияние върху околната среда, а използваните материали и технологии имат за цел да намалят въглеродния отпечатък и консумираните природни ресурси. Уикипидия апруувд.

Дървени еко къщички
Еко къщи в Лещен

Всички еко къщи в Лещен са направени изцяло от естествени материали – глина, дърво и камък. От ключово значение за една еко къщичка е и позиционирането спрямо слънцето, за да може неговите облаги да се извличат по оптимален начин през всички сезони. В еко къщите се залага на свещи и по-малко лампи, на камина и по-малко парно, на естествено охлаждане и по-малко климатик. 

Заведението предлага малък визуален тур на Дървената еко къща в Лещен, самото село и околностите, където панорамните гледки са просто УАУ, а за финал – село Ковачевица и барчето с домашно малиново вино. 

selo Kovachevica Balgaria

Дървената еко къща в Лещен е кацнала на малко склонче и е на две нива. Горе спиш и четеш книжка на люлеещия се стол с гледка към гората; долу пиеш винце и четеш книжка, потънал във възглавниците с гледка към планината. Има просторна и слънчева веранда, има и приходящи гости: две палета, дето реално съвсем не са палета, а възрастни кучета.

Те се настаняват доста спокойно – едното на изтривалката пред вратата, другото на най-гъзарския (топ определение, зная) стол около външната масичка – и скачат при всяко движение, тъй като са доста наплашени от недобрината на други човеци, с които са се срещали. Лоши недобри човеци, това само искам да им предам на последните.

Палетата кръстихме Шароу и Послушароу и си битувахме заедно в продължение на няколко дни. 

Важен момент е, че еко къщичката е и pet friendly, тоест можете да вземете и вашето пале да кибичи с вас на верандата или на килимчето пред камината. Самата камина внася нечовешки уют в цялата обстановка и допринася да се слеете с природата, да забравите, че няма безжичен интернет и да откажете да включвате телевизора.

Живи и здрави,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s