Рокля PROTOTYPE 23

Сън в лятна нощ и Иван Асен 22

Потъването в сън в лятна нощ е обещание за прохлада, ескапизъм и потапяне в сюрреалистични пейзажи на мечтани светове като закрила от несигурността на бунта, битието и/ли будността – детайли, които съпътстват или липсват от реалността на всеки от нас. “СЪН В ЛЯТНА НОЩ” е и името на лятното събитие на дизайнерския екипа на ИВАН АСЕН 22.

Ivan Asen 22 designer studio
Рокля Георги Флоров

Сънищата ни пренасят в сътворени от подсъзнанието ни хибридни пространства, където небето и морето се сливат, полята са в стаята ни, и плуваме и се люлеем в облаците на реещото ни съзнание. Вдъхновения могат да бъдат намерени както в гръцката митология, така и в периода на Ренесанса, сюрреализма и лунната светлина, създаващи мистична атмосфера на многопластова реалност.

nelmit neli miteva bulgarian designer
Яке от nelmit

Анализът на сънища, свободните асоциации и несъзнателното при Фройд са от ключово значение за сюрреалистите при развитие на методите за освобождаване на въображението. Те рисуват нелогични сцени с фотографска точност, създават странни същества от предмети от бита и развиват техники, които позволяват изява на подсъзнанието.

PROTOTYPE 23 fashion designer
Рокля PROTOTYPE 23

В пространството на отхвърлянето на рационалното и разума в свят на безразсъдство и безумие все по-голяма роля започват да играят емоциите и самоанализът, обърнатият навътре поглед. Като в огледало вътрешността се оглежда и става видима навън. Поставени на фокус са и физически състояния, породени от емоции. Сред тях са сърцебиене, тъга, изчервяване, трепет, страх, усещане за тежест, лекота. Емоциите са намерили израз в огледални отражения и проблясъци, променящи цвета си като при хамелеон текстури, докато цветовата гама е подчинена на приглушени пастелни тонове и тайнствения лилав цвят на нощта. Модните интерпретации включват колажирани десени, силуети и повърхности, органична триизмерност и наслоявания, а сблъсъкът на привидно несъвместимото работи с непонятна синергия. Десените са вдъхновени от сюрреалистична флора, космос, наивистични детски рисунки и сюрреалистични колажи.

PROTOTYPE 23 дизайнер
Блуза & пола от PROTOTYPE 23

Дизайнерите, които участват в събитието, са Георги Флоров, Славина Петрова, Милена Начева, Prototype 23, Диляна Иванова, Jar & Jam, Динка Касабова-DK, Roses of the Queen’s Dog, nelmit, Росица Мршич, Евгени Петков-Eugenio, YOD by Yana Dvoretska, Теодора Шуманова, Юлияна Янъкова, Стиляна Джонгова, Анелия Антова, Диляна Чолакова, Милица Миланова, Ели Ненковска, Кристина Любенова, Vintage Sofia и Инна Габровска. Бижутата в селекцията са дело на Five Seasons, Калина Чанкова, Гергана Труканова, KENNA Jewelry, Катя Лазарова и Вяра Иванова.

Five Seasons designer jewellery Bulgaria
Бижута от Five Seasons

„СЪН В ЛЯТНА НОЩ“ ви очаква до края на месеца, а посещенията се осъществяват с предварителни записвания на ден и час чрез съобщение тук или имейл на nelmit@yahoo.de. Предстоят и два специални дизайнерски уикенда:
– “Caribbean Party” с колекцията на Евгени Петков-Eugenio (11./12.06.);
– Колекция Лято’ 2022 на Prototype 23 (25./26.06.).

Росица Мршич дизайнер
Рокля от Росица Мршич

Дизайнерското събитие на ИВАН АСЕН 22 се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” по програмата “Едногодишен грант“. Модели са включени в авторска фотосесия на Петър Тановски с Елисавета Ангелова. Гримът е работа на Арина Митева, косата е от Станимир Барутчиев-Миро. Специално оформеният към темата на събитието интериор е на Диляна Иванова, а – както винаги – графичното оформление на рекламните материали е дело на Георги Флоров.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s