плажове в Крит Гърция

Безплътна поезия и най-добрите плажове в Крит

Зорбас, седнал срещу мен, сърбаше с дълбока наслада кафето си. Мажеше върху хляба масло и мед и ядеше. Разведри се, успокои се лицето му, устата му се смекчи. Любувах му се скришом как се измъква полека-лека от съня и мълчанието и как погледът му се оживява.
– Дали за пръв път идвам в Крит ли? – започна той…

Никос Казандзакис, „Алексис Зорбас“

Казандзакис приближава остров Крит до хубавата проза – гладка, сбита, освободена от излишна натруфеност, силна и сдържана. И макар днес повечето критски пейзажи да носят част от нотката, която социалните мрежи неминуемо оставят, все пак са успели да запазят своите изненадващи чувствителност и мекота. Крит за начинаещи звучи така: намачкани материи, забравени кичури, облизани устни, самотен цвят и солта – ако не на живота, поне на най-добрите плажове в Крит, загарящи след разгара на сезона. Прилагам малко мисли между пясъка и визуалност от митичния остров:

Настаняване в Крит
История на Крит
Плажове в Крит
Фауна в Крит
Планини в Крит
Критска храна и вино

Алексис Зорбас плаж Крит Ставрос


Настаняване в Крит

Освен ако не останете на екзотичната дестинация за повече от 2 седмици (пожеланието ми, разбира се, е да останете), е редно да седнете и да проведете сериозен разговор със себе си и придружаващите ви елементи и да обсъдите как приоритизирате активностите. Дали търсите прелестни плажове в Крит, или ще се наслаждавате на гледки в планините? Искате да изследвате белезите на минойската цивилизация или да намерите пещерата на Зевс? А може би копнеете да се отдадете на вкусни критски специалитети или дегустации на местните сортове критско вино? Заложете на 1-2 основни дейности, останалото ще се появи от само себе си между тях.

къде да спим на Крит


История на Крит

Пърси Джаксън ни е запознал с Боговете на Олимп, нали? Зевс е владетелят на планината и най-могъщият бог там. Преди да стигне до Олимп, богът на гръмотевиците прекарва известно време на Крит. Островът се счита за родно място на Зевс, а пещера Психро, позната още като Диктейска пещера, е едно от предполагаемите места, на което майката Рея скрива своя син, за да го предпази от бащата, поглъщащ всичките си деца поради страх да не бъде погубен от тях. Психро е пещера, отворена за посещение, само се екипирайте подходящо.

каране на кола в Крит


Дедал е друг герой от митологията, който е обвързан с острова. Преди да измайстори крилата за себе си и Икар и да се озове в Сицилия, изобретателят има премеждия на Крит, където създава лабиринта за митичния Минотавър. Двама от синовете на Зевс (той има до-о-ста!) също се подвизават на Крит. Херкулес е син на Зевс и Алкмена, а укротяването на Критския бик, който върлува из острова и го опустошава, е неговият седми подвиг. Легендарният владетел Минос е син на Зевс и Европа и дава името си на Минойската цивилизация в Крит, която се заражда на острова и разцъфтява там в продължение на над хилядолетие. Минойските замъци по всяка вероятност са били епични, а по време на почивката ви можете да посетите този в Кносос. Смята се, че построяването му отнема поне век. Постройка е разрушавана повече от веднъж, но реставрираната сграда позволява да добиете отлична представа за монументалността, характерна за цивилизацията на минойците. Първата глинена плочка с Линеар А – писмеността, използвана от жителите на острова – е открита именно в Кносос. Линеар А е език, който до ден днешен не е разчетен.

панорамна гледка остров Крит


Плажове в Крит

Blue Flag Awards, или наградите „Син флаг“, са златен стандарт, присъждан на плажове и яхтени пристанища, които отговарят на определени критерии за качество на водата, чистота и поддръжка, информация за екосистемите и други. През 2022 г. 128 плажа на Крит са отличени с награда „Син Флаг“. Имате нужда от сравнение? В Сардиния има 15, в Сицилия – 11. Броят на плажове със Син Флаг в България е 18. Нека статистиката сама говори.

Най-доброто на критските плажове? Има за всекиго по нещо. Без значение дали се търси уединения по пясъка, плажа с на-добър залез на Крит, или еквивалент на Слънчака с шармантни коктейли, ще го откриете. Слагам топ 6 най-популярни плажове в Крит и се надявам да не се ограничите до тях.

Плаж Елафониси

Плаж Елафониси е най-известен с розовия пясък. Цветът се получава вследствие на червени пигменти в черупките на микроскопични организми. Из по-бурната туристическа част на този плаж с розов пясък има чадъри, шезлонги и бар. След прекосяване на водата (вдигате багажа над глава и просто нагазвате до гърди) ви очаква дълга ивица с пясъчни лилии и скалисти образувания, и тук-там нудисти.

розов пясък Елафониси плаж


Плаж Балос

Плаж Балос е друга любима дестинация, а шансът служителят, който ви дава колата под наем, да ви помоли настоятелно да не ходите с нея дотам, е огромен. Ако все пак решите да игнорирате молбата му, е редно да знаете, че 6-километровият така наречен „път“ е неприятен, тесен и за смели шофьори. След като оставите автомобила сред останалите стотици коли (официален паркинг на Балос има, но се пълно за отрицателно време) и евентуално запомните къде сте паркирали по трасето, ви очаква 30-минутен преход надолу до плажа. А пейзажът, който ще се разкрие пред вас, си заслужава всяка от тях.

Плаж Балос Крит

Балос плаж Крит


Плаж Ставрос

Следваща популярна спирка за плажуване е градчето Ставрос, където е заснет „Зорба гъркът“, филмът по книгата на Казандзакис. Североизточният плаж е теренът, където се играе и емблематичното сиртаки от лентата. Разгръща тиха и плитка вода като плюс, а покрай този плюс – и шум от семейства с деца като минус. Северозападният плаж на Ставрос е значително по-спокоен откъм посещаемост и звуци, ала водите му не чак толкова приветливи за лоши плувци като мен. Брегът му е предпочитано място за раждане на бебета костенурки и е редно да получи заслужените внимание и уважение в подхода.


Плаж Фаласарна

Фаласарна е събирателно име за няколко съседни плажчета, които предлагат чиста вода и разнообразие от елементи за приятно прекарване. Северният плаж (North Falasarna Beach) имаше притегателна сила за мен, накара ме да оставя кърпата да вирее между пясъчните лилии и ме разходи по пясъчната ивица, където едни правеха йога, други се гледаха влюбено, а трети се катереха до бар Orange Blue, за да замезят някой клуб сандвич с плодова лимонада или бира за обяд. В менюто на същия бар е една от най-добрите гледки към залез над Крит и поради тази причина привечер мястото е пълно с мацки с коктейли и рокли за коктейли, които позират за някой профил и тук-там забравят да се обърнат и наистина да видят нюансите на захождащото слънце.

пясъчни лилии Крит


Плаж Махерида

Плаж Махерида също поднася особен тип изживяване. Той е малък и предимно каменист, но водните пластове с тюркоазен цвят са доста чисти заради подводните течения, които се разминават в тази част на острова и правят плажа предпочитан избор за гмуркане в Крит и гледане под вода.

Крит плаж за гмуркане


Плаж Калатас

Калатас е плаж на пътя към Ставрос. Ако търсите организиран и поддържан плаж, подходящ за семейства с деца, това би бил той. Предлага бар и съблекални, а паркирането се случва на платното за движение. От брега на Калатас можете да преплувате и до мъничкия остров, който се вижда от плажа и е атракция за малки и големи плувци.

какво е пясъчна лилия


Фауна в Крит

Легендата за Херкулес служи за основа на твърдението, че на този гръцки остров няма опасни животни. За сметка на това е пълно с интересен тип дружелюбни обитатели. Кри-кри, позната още като Критска коза, е вид дива коза, която преди време се е срещала на места из Източното Средиземноморие. Сега видът обитава само остров Крит. Можете да видите Кри-Кри кози буквално навсякъде – из планината, на плажа, дори по асфалтирани пътища, в това число и магистралата (в Крит тя е една, но явно е за всички).

топ плажове остров крит


Критска храна и вино

Здравословната храна е в основата на традиционното критско меню. Жителите се хранят балансирано, сезонно и залагат на семпли, но полезни съставки и блюда. Островът попада в категорията „средиземноморска кухня“, което автоматично означава плодове, ядки, маслини, риба, зеленчуци и обилно количество зехтин. Типични критски ястия са хохли бубуристи – охлювите с подправки (chochlioi boubouristi), сфакианопита – питките със сирене и мед (Sfakia pies), също и гамопилафо – ориз, приготвен в бульон от сварено месо (Gamopílafo), а традиционни избори сред питиетата са местните критски вина и ракия. Сипвам няколко места за закуска, които биха могли да бъдат полезни:

топ пекарни Крит


Bakery Shop Kissamos

Bakery Shop е пекарна в Кисамос, която дори няма по-официално име, но сутрин продава тесто на поразия. За 12 евра можете да уредите както закуската, така и сандвич за плажа, че и десерт след него. В съседство с тази критска пекарна е Coffee+More Crete – едно от многото евтини места за прилично кафе в Крит.

пекарна Кисамос


Pallas Philocaly Chania

Тази пекарна в Ханя е кокетно място за кроасан с червено кадифе и други многолистни и многоплодови тестени изкушения. Освен тестото, Pallas Philocaly има добра селекция с критски вина, тъй че ако решите да се почнете от сутринта: хееей, можете го, на почивка сте!

пекарна в Ханя

I can't have a mimosa with breakfast? I'm on vacation.


Zikas Bakery & Pastry Chania

Ако търсите най-добрата бугаца в Крит, Zikas Bakery & Pastry определено е една от спирките. Какво е бугаца? Сладка гръцка баница с крем и пудра захар. Опитайте я, няма да навреди на настроението ви (за холестерола не давам обещания).


Планини в Крит

Крит е остров с разнообразие от пейзажи и освен на дивни плажове, на него можете да се нагледате и на върховни планини. Като казвам върховни, следва да разбирате до 2456 м. Ида и Лефка Ори са планини в Крит, предлагат страхотни гледки. През зимата можеха да предлагат и чудесни условия за сноуборд, ако бяха снабдени с лифтове и писти. Да, на този остров вали много сняг!

Фаласарна плаж


Един от най-посещаваните маршрути през лятото в Крит включва каньон Самария. Когато човек си има природа, трябва да си я пази и гърците не са глупави. Ето защо районът е още национален парк и биосферен резерват. Клисурата Самария може да се посети от май до октомври, дължината е 16 км и отнема средно между 5 и 8 часа, в зависимост от това колко сте подготвени и колко снимки for the ‘gram правите, докато вървите. Началото на пътя е при село Омалос на 1250 м, краят е на морския бряг при село Агия Румели.

травъл блогъри България


Такава е малка част от интимността на живота, който изживяхме на критските брегове. Оставям ви с пъстротата на есента и с напомнянето, че винаги някъде е лято, затова пътуваме.

От една пясъчна Лилия.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s