Неапол – стълби, облаци и Оскар Уайлд

“В представата ми за Неапол той не е просто град, а по-скоро съставка на човешкия дух, която откривам у всеки – без значение дали е неаполитанец, или не.”

Обикаляла съм Италия, но до този момент не бях стъпвала в Кампания. При все че моят регион определено е Лацио, и южната част на страната имаше своите очарования.

Naples Oscar Wild

Оказва се, от от началото на годината съм посетила трите най-големи градове в Италия. Неапол се нарежда на трето място след Рим и Милано. Из него има около един милион стълби, от които аз съм изкачила и свалила едва 1347, обикаляйки китни тесни улички с цъфнали храсти, стрийт арт и простори с пъстри дрехи.

Неапол Оскар Уайлд

Разходката започва от Corso Vittorio Emanuele, там започва и първата колона със стълби, които ме отвеждат към Villa Floridiana. Паркът има няколко алеи, като всяка от тях пък си има по една котка, която я пази и олицетворява. Самата “вила” се издига в неокласически стил и днес се използва като музей на керамиката.

Villa Floridiana Naples
Villa Floridiana Italy Naples exhibition Villa Floridiana Napoli
Napoli Villa Floridiana

След още малко изкачване и слизане по стълби се стига до Castel Sant’Elmo – крепост с широки мащаби, под чийто връх се разпростира целият град на фона на Везувий. Под аранжимента на слаб дъждец тръгвам надолу към сърцето на Неапол.

Castel Sant’Elmo Naples Italy
Castel Sant’Elmo Naples

Там, на Piazza Trieste e Trento,  търся кафенето Gran Caffè Gambrinus. Отворено още през 1860 г., то е било междинен пункт за среща на аристократи. Говори се, че Оскар Уайлд е посещавам мястото да пише, а Мусолини е затварял част от салона, за да обсъжда политиката и да се крие от любопитни и неподходящи погледи.
Но според мен причините са далеч по-прости: и двамата положително са били влюбени в меките пасти с крем.

Gambrinus cafe Naples

Аз хапвам сахер с плътен вкус и опитвам специалитета на менюто с топли напитки: кафето Gambrinus, сервирано в малки чашки с облаци от бита сметана. Всичко наоколо крещи Belle Époque: тапицерията, картините, стените.

За да бъде идилията пълна, аутфитът ми също се носи върху пухкави облаци – и те сякаш съставени от бита сметана.

Castel Sant'Elmo - Certosa di San Martino - Naples Italy

Чанта от естествена кожа Anna Rock Milano от Gostylish.bg ♥
Колие с ръчна изработка от Lollipop: handmade happiness ♥

Пуловер – Reserved // Дънки – Oviesse // Маратонки – Zara // Палто – Benetton

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s