Неапол – стълби, облаци и Оскар Уайлд

“В представата ми за Неапол той не е просто град, а по-скоро съставка на човешкия дух, която откривам у всеки – без значение дали е неаполитанец, или не.”

Обикаляла съм Италия, но до този момент не бях стъпвала в Кампания. При все че моят регион определено е Лацио, и южната част на страната имаше своите очарования.

Оказва се, от от началото на годината съм посетила трите най-големи градове в Италия. Неапол се нарежда на трето място след Рим и Милано. Из него има около един милион стълби, от които аз съм изкачила и свалила едва 1347, обикаляйки китни тесни улички с цъфнали храсти, стрийт арт и простори с пъстри дрехи.

Разходката започва от Corso Vittorio Emanuele, там започва и първата колона със стълби, които ме отвеждат към Villa Floridiana. Паркът има няколко алеи, като всяка от тях пък си има по една котка, която я пази и олицетворява. Самата “вила” се издига в неокласически стил и днес се използва като музей на керамиката.След още малко изкачване и слизане по стълби се стига до Castel Sant’Elmo – крепост с широки мащаби, под чийто връх се разпростира целият град на фона на Везувий. Под аранжимента на слаб дъждец тръгвам надолу към сърцето на Неапол.


Там, на Piazza Trieste e Trento,  търся кафенето Gran Caffè Gambrinus. Отворено още през 1860 г., то е било междинен пункт за среща на аристократи. Говори се, че Оскар Уайлд е посещавам мястото да пише, а Мусолини е затварял част от салона, за да обсъжда политиката и да се крие от любопитни и неподходящи погледи.
Но според мен причините са далеч по-прости: и двамата положително са били влюбени в меките пасти с крем.

Аз хапвам сахер с плътен вкус и опитвам специалитета на менюто с топли напитки: кафето Gambrinus, сервирано в малки чашки с облаци от бита сметана. Всичко наоколо крещи Belle Époque: тапицерията, картините, стените.

За да бъде идилията пълна, аутфитът ми също се носи върху пухкави облаци – и те сякаш съставени от бита сметана.

Чанта от естествена кожа Anna Rock Milano от Gostylish.bg ♥
Колие с ръчна изработка от Lollipop: handmade happiness ♥

Пуловер – Reserved // Дънки – Oviesse // Маратонки – Zara // Палто – Benetton

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s