craft mead honey wine

От кошера до бутилката: медовина


Знаете, че мед ми капе на душата да ви говоря за питиета. Днес обаче мед ми капе и в чашата и е супер! Пили ли сте медовина?

сладка медовина медли

Медовина (на английски – mead; не е ли забавно колко близко до мед се позиционира дори в този вид?) е златиста течност със сравнително плътна консистенция и неповторим аромат. Наричат я медено вино и ако дегустирате дори един шот от нея, веднага ще разберете защо. Трите най-важни съставки зад този златист еликсир? Чист мед, чиста вода, чиста мая. От кошера до бутилката.

блогъри алкохол

Не бях опитвала mead до момента, в който един любезен младеж ме покани в бара си и започна да ми налива за дегустация чаша след чаша, след чаша, та така чак докато се увери, че небцето ми се е разходило между суха, сладка и жива медовина. Потеглих от бара с комплексен набор от вкусове, които нямах търпение да нищя в детайл. Няколко дни по-късно се сдобих с отделните медовини, за да мога да превърна неб(ц)есните усещания в думи и да се ориентирам малко по-добре из величествения свят на медовината. 

какво е жива медовина

Още в древността медената напитка е била на почит в Европа, Азия и Африка. Популярна става и в скандинавската култура, като не подминава нашите прабългари. Ако се въоръжите с търпение и жажда за приключения, все още можете да откриете манастири, в които е жива доста любопитна традиция: да се прави медовина като страничен продукт на пчеларството. 

jiva medovina alkohol

Алкохолното съдържание на медовината обикновено варира от 5% до 16%, а в особени случаи стига и над 20%. Добавка към основните съставки по избор са различни билки, плодове и подправки. Надникваме към една суха, една жива и една сладка медовина. Незадължително в посочения ред.

коктейли с медовина

Сладка медовина

Сладка медовина Meadly е балансирано питие с медена сладост и 11% алкохол. Ако тепърва прохождате в света на древното питие, няколко бутилки от нея са чудесен начин да се гмурнете към дълбокото.

жива медовина


Жива медовина

Живата медовина съдържа единствено вода, мая и чист & термично нетретиран мед. Тук няма изкуствени добавки, в това число сулфитите, присъстващи дори в състава на био вината, които пием с надежда за по-малко химия. Медовината е естествено газирана и е супер заместител на просекото във вашия не:класически следобеден коктейл тип аперитив. Тествайте!

medovina pcheli


Суха медовина

Summer Witches’ Brew е суха медовина с плодов вкус, подправки и естествена газировка. По-добре е да се забързате, за да се сдобиете с нея, тъй като е лимитираното лятно предложение на медовинарите от Meadly. В случай, че няма такава дума, те ще ме извинят, може би вече са ми множко чашите – рискът на инфлуенсъра 🙂

kak se prawi medowina

А ако все още не чувате жужене, причината е семпла. Цял рояк пчели се почесват по главите и се чудят защо във вашата чаша все още няма медовина..

Всички бутилки медовина са от Meadly.bg
Снимки Lemouserat

blogari i alkohol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s