Breakfast Fontana di Trevi Nicola Salvi

50 нюанса Рим: тирамису с ягоди

Знаете ли какво се крие зад думата тирамису? Като един A2 експерт по италиански, веднага споделям: идва от tirami su, което буквално означава “дърпам нагоре”, а преносно се тълкува като “повдигам настроението”, “разведрявам”.

Ето това е функцията на истинското тирамису.

Fontana dei Quattro Fiumi piazza Navona Rome Bernini

В Рим облаците винаги са пухкави като тирамису с ягоди, дори когато вали средно по 3 пъти на ден. На последното ми такова момичешко пътешествие с мама валеше дори повече, но това не попречи да си избера аутфит за пораснали момичета и да ви разходя из Рим на Лилия Дакова.

Best Cafe Fontana di Trevi Nicola Salvi

Италианската столица спи съвсем малко, защото от ранните часове на нощта трябва да пече вкусно захарно тесто, което да превръща в cornetti (добре познатите кроасани), biscotti (твърдите бисквитки, които омекват в комбинация със сутрешно лате), sfogliatelli (сфолиатели, наричани още “опашки на омар”, пълни с крем от рикота, шоколад или пистачио) и хляб. Малко спим и ние, за да се събудим рано-рано и да хванем аромата от фурните, преди звукът от фотоапаратите на китайските туристи да притъпи сетивата.

Antico Forno Roscioli - Via de Chiavari 34 Rome

Първата ни спирка е Antico Forno Roscioli (четем “антико форно рошоли”) на Via de Chiavari 34 – малка фурна в сърцето на Рим, на няколко пресечки от Campo de Fiori (един от малкото площади без църква, just FYI). Историята на Roscioli датира от 1824 г., а нашата любов към многолистното тесто с мед, шамфъстък и бадеми ще остане в същата тази история дълго време. В пекарната не се предлага кафе, но на първата перпендикулярна пресечка, Piazza Benedetto Cairoli 16, се намира Roscioli Caffè. Широко усмихнат, пекарят ни позволява да си внесем две чаша с капучино гранде във фурната и да се насладим на лакомствата по ефирен начин.

Roscioli Caffè & Pasticceria - Piazza Benedetto Cairoli 16

След като сме обилно закусили, потегляме към Моста на ангелите (Ponte Sant’Angelo) и замъка Сант Анжело (Castel Sant’Angelo).

Ponte Sant'Angelo - Gian Lorenzo Bernini

Мостът на ангелите е моята любима дестинация в Рим. При все че има още редица забележителности, по които човек да въздиша, тръпката ми винаги е била тази арка над Тибър. Мостът на ангелите оригинално носи името Pons Aelius, но заради десетте статуи на ангели, които са дело на Бернини, вече е познат като Ponte Sant’Angelo. Замъкът Sant’Angelo в началото (135 г.) се използва за мавзолей на император Адриан, по-късно играе ролята на замък, папка резиденция и дори затвор. Към днешна дата е музей с неописуема гледка.

Foro di Traiano Roma pedestrian walk

След като сме разгледали част от града с видима история, забързваме крачка и се спускаме към полупешеходната зона между паметника Vittorio Emanuele II и Колизеума, после по Via Merulana излизаме зад крепостните стени (fuori le mura) и стигаме до Bar Pompi, известен още като Повелителя на тирамисуто в Рим. Е, може и никой освен нас да не го нарича така, но нямаме време да разсъждаваме по темата, защото устите ни вече са пълни с големи хапки меко тирамису с ягоди.

Bar Pompi Tiramisu - via Arbalonga Rome

С щастливо облизана вилица и голяма усмивка,

Лилия Дакова, пътешественик

Vittorio Emmanuelle Altare della Patria - pedestrian zone in Rome

Прочетете още:

50 нюанса Рим: меденожълто

50 нюанса Рим: облачносиньо

50 нюанса Рим: черно & бяло

50 нюанса Рим: бежово & флорални мотиви

One thought on “50 нюанса Рим: тирамису с ягоди

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s